Květákové kari s domácím panýrem
Napadlo vás někdy připravit si doma vlastní sýr? Asi napadlo, viďte? A zkoušeli jste se do toho opravdu pustit? Já až teď, když jsem připravovala tento recept na kari a nemohla jsem sehnat panýr. Dokud jsem výrobu sýru nezkusila na vlastní kůži, myslela jsem si, že na to budu potřebovat nějaké extra vybavení a buhví jaká to bude fuška. Ale extra vybavení právě není nutné – hrnec, cedník a plátýnko seženeme každý. A práce? Dá vám to méně úsilí připravit si panýr doma, než ho shánět po obchodech.
Jasně, mohla jsem se obejít v novém receptu bez panýru a udělat recept veganský, anebo sýr něčím nahradit případně nahradit panýr jiným sýrem, ale já ho mermomocí chtěla zase po dlouhé době ochutnat. Palak paneer bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel během studentských let, kdy jsem navštěvovala blizoučkou Dhaba Beas. Kolikrát mě přitom napadla otázka „čím je panýr tak „specifický“, že se u nás nedá sehnat?“ Teď už se sehnat s trochou úsilí dá, ale věřte mi, že menší úsilí, jak jsem psala, je si ho doma připravit. Navíc to má velkou výhodu, když si ho připravujete sami – můžete si ho zkusti něčím dochutit. Ale proč je v dnešní době prakticky stále nedostupný, nevím. To je fuk, teď už vím, jak na to, a v lednici na mě čeká litr 4% bio mléka.
Recept na panýr jsem našla na apetitonline.cz, takže tímto chci uvést, že zdrojem receptu na panýr není moje hlava, ale tahle stránka.
Kari už je zcela můj výmysl. Jako prakticky každý můj recept, jeho příprava jednoduchá. Lehké jídlo s jemnou chutí koření, jen minimálně pikantní a výživově vyvážené. Za mě ideální volba pro letní oběd. A kdo to má rád „horké“, může si kari přiostřit trochou chilli.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
Panýr:
- 1 litr mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 60 ml horké vody
Květákové kari:
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce červené kari pasty
- ½ lžičky římského kmínu
- 250 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička kari koření (sladké curry od Sonnetoru)
- 150 g kokosového mléka
- 230 – 250 g květáku
- 130 – 150 g cukety
- 100 g uvařené cizrny
- Rýže k podávání
- Koriandr na posypání
Postup:
- Příprava panýru: Citronovou šťávu promíchejte s horkou vodou. Do hrnce nalijte mléko a zahřívejte. Pozor, aby se nepřipálilo, občas mléko promíchávejte. Když se začne vařit, přilijte tenkým pramínkem citronovou vodu a stále míchejte. Vařte dalších cca 5 minut, kdy začně sýřenina tvořit větší vločky. Cedník vyložte plátýnkem a sceďte. Buď můžete používat sýr takto „mokrý“ anebo ho v natvarujte do cihličky a zatěžte, aby z něj vykapalo více tekutiny. Detailnější popis receptu najdete TADY.
- V hrnci rozehřejte kokosový olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a na oleji opékejte dozlatova. Ztlumte a přidejte rozmačkaný česnek, kari pastu, římský kmín a asi minutu promíchávejte. Zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte kari koření a přidejte zeleninu – květák rozebraný na menší růžičky a cuketu nakrájenou na půlkolečka. Přiklopte a duste do poloměkka, aby nebyla zelenina příliš rozvařená.
- Přidejte kokosové mléko, cizrnu a ještě krátce vařte.
Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem.