Last minute tradiční cukroví, které do Vánoc ještě stihnete

Last minute tradiční cukroví, které do Vánoc ještě stihnete

Moc dobře si vzpomínám, jak moje mamka dokázala vyčarovat takové cukroví, které vítězilo na školních vánočních besídkách. Pyšně jsem přinesla krabičku se svým cukrovím a doma vyřizovala pochvaly co do chuti tak do krásy.

S vyšším věkem rostla moje touha naučit se také tak skvělé cukroví a navíc mamce v předvánočním „shonu“ pomoct. Přiložila jsem ruku k dílu a začalo se dařit. Na mlýnku jsme spolu „vytáčeli“ banánky, které jsem později slepovala a potírala čokoládou, šlehala jsem bílky na kokosky, zatímco mamka vytahovala plechy o sto šest z trouby. A nejvíce jsem milovala chvíli, kdy jsem se ze školy vracela domů, otevřela jsem dveře a ke mně se linula neodolatelná vůně Vánoc přímo z kuchyně.Moje ségra nejraději asistovala při vytváření vosích hnízd. Věděly jsme, že jistější bude udělat o jednu dávku navíc, jelikož při vyklápění se asi půlka ztratila právě někde u ségry.

Rok co rok jsme s mamkou objevovali nové druhy, ale klasika nesměla chybět. A mnohdy se také stávalo, že naše skóre se vyhouplo na 23 druhů. Pekly jsme tradičně linecké koláčky, vanilkové rohlíčky, kokosky, vosí hnízda nebo jak my říkáme úlky, pracny, banánky, nepečené kuličky, ořechové košíčky, a dál třeba čokoládový salámek, slepované kakaové rohlíčky karamelovým krémem, medové trubičky, kokosová kolečka slepovaná rumovým krémem, masarykovo cukroví, stříkané máslové cukroví s oříškem, škeble, medové koláčky, rafaelo kuličky, pařížské rohlíčky, laskonky, kokosky s marmeládou na lineckém kolečku, fíkový váleček, a další a další.

Pro tento rok vám nabízím tradiční cukroví, které ještě do Vánoc určitě můžete stihnout. Jako každé druhy cukroví uchovávejte i tyto v krabicích v chladném a pokud možno vlhkém prostředí.

Linecké koláčky

Suroviny:

  • 210g hladké mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 140g změklého másla
  • 2 žloutky
  • Na špičku nože prášku do pečiva
  • Linecká nebo rybízová marmeláda

 

Postup:

  1. Těsto rychle zpracujte, zabalíme do fólie a nechte nejlépe přes noc odležet (min.2hodiny).
  2. Z těsta vyválejte těsto silné asi 2 – 3 mm. Vykrajujte různé tvary, které přeložíte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte při 180°C dozlatova. Trvá to jen pár minut a tak musíte troubu pořád hlídat.
  4. Vychladlé slepujte nejlépe lineckou marmeládou

 

Banánky

Suroviny:

  • 350g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 125g změklého másla
  • 125g změklé Hery
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 žloutky

Na dokončení: čokooříšková pomazánka, čokoláda na vaření, příp. kokos nebo drcené oříšky

 

Postup:

  1. Vypracujte těsto, které nechte zabalené ve fólii odležet nejlépe přes noc (min.2 hodiny). Z těsta tvořte banánky na masovém mlýnku s nástavcem na vytváření tvarů. Vytáčejte dlouhé pruhy, které si položte vedle sebe, abyste lépe dodržovali délku banánků a krájejte podél asi 3-5 cm dlouhé kousky. Banánky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C dozlatova.
  2. Vychladlé banánky slepujte čokooříškovou pomazánkou a konce potřete rozpuštěnou čokoládou popř. ještě obalte v kokosu nebo oříšcích.

 

Vosí hnízda – úlky

Suroviny:

  • 140g dětských piškot – rozemletých
  • 100g změklého másla
  • 160g moučkového cukru (dávám méně, jelikož úlky jsou sladké už tak, ale tím pádem přidejte o něco více piškot)
  • 1 bílek
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa

Krém:

  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru

 

  • Moučkový cukr na obalení a piškoty

 

Postup:

  1. Suroviny na těsto smíchejte, vypracujte těsto a nechte jej odležet zabalené ve fólii.
  2. Máslo vyšlehejte s cukrem, přidejte rum a žloutky, promíchejte a nechte na chvíli ztuhnout v lednici.
  3. Formičky na vosí hnízda vysypávejte moučkovým cukrem a tlačte do nich těsto. Do těsta udělejte prstem nebo koncem vařečky důlek na plnění. Vyklopené úlky nechte na tácu alespoň jeden den odležet. Lehce zatvrdnou a pak se budou lépe lepit krémem.
  4. Naplněné úlky položte na piškot. Uchovávejte v chladu.

 

Vanilkové rohlíčky

Suroviny:

  • 200g hladké mouky
  • 120g másla
  • 80g umletých ořechů
  • 30g moučkového cukru
  • Zrníčka z ½ lusku vanilky
  • Moučkový cukr na obalení

 

Postup:

  1. Vypracujte těsto, které zabalené ve fólii nechte odležet. Buď si můžeme dát tu práci a těsto vyvalovat do rohlíčků, nebo rohlíčky tvořit pomocí formiček. V tomto případě ale varuji, že do těsta nedávejte nic jiného než máslo. Rohlíčky by nešly vyklopit z formiček.
  2. Rohlíčky pečte při 180°C dozlatova. Ještě teplé vyklopte z formiček a obalujte v moučkovém cukru.

 

Máslové kytičky s oříškem

Suroviny:

  • 280g másla
  • 300g hladké mouky
  • 70g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Zrníčka v ½ vanilkového lusku
  • Lískové oříšky na dozdobení
  • Postup:
  1. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny, přidejte hladkou mouku a zpracujte těsto. Těsto vložte do sáčku s ozdobnou špičkou a stříkejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kousku vtlačte jeden oříšek a dejte péct. Pečte při 180°C dozlatova.

 

Pracny

Suroviny:

  • 120g hladké mouky
  • 80g moučkového cukru
  • 40g umletých ořechů
  • 85g změklého másla
  • 12 g kakaa
  • ¼ lžičky mleté skořice a špetka mletého hřebíčku

Na dokončení: moučkový cukr na obalení

 

Postup:

  1. Vypracujte těsto, které necháte zabalené ve fólii odležet. Těsto natlačte do formiček tak, aby bylo uprostřed méně těsta, jelikož ještě při pečení pracny nabydou.
  2. Pečte asi 12 minut a za tepla vyklepávejte z formiček. Obalujte v moučkovém cukru anebo je lehce pocukrujte přes sítko.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *