Levandulové řezy s borůvkami
Co by to bylo za léto bez borůvek? Jenže tenhle rok si u nás v lese kvůli suchu moc borůvek nenasbíráme, takže se přiznám – musela jsem v případě tohohle koláče sáhnout do mrazáku. Zato levanduli se u mamky na zahradě skvěle daří. A až se na trzích tyhle fialové poklady rozvoní, udělám tenhle svěží koláč s tvarohem určitě znovu.
Nemohla jsem si při psaní úvodu nevzpomenout na dobu tak před dvaceti lety, kdy jsem s mamkou a babičkou vyrazila poprvé do lesa na borůvky. V předklonu vytrvale otrhávaly keříky borůvčí, zatímco já, ačkoli jsem se nemusela předklánět skoro vůbec, jsem u toho moc dlouho nevydržela a skoro všechny borůvky, které jsem natrhala, jsem snědla. V dnešní době, když se pro něco ohnu a zprudka se napřímím, zatočí se mi šiška. Asi bych teda po hodině sbírání padla do jehličí mezi borůvky. A ony dvě? Prsty fialové, záda zohýbaná, misky plné… Během hodiny nasbíraly tolik borůvek, že jsme je zužitkovaly nejen do koláčů, ale měli jsme zásoby i na zimu.
Naštěstí se dají borůvky normálně sehnat v obchodě, protože kdyby doma měli čekat, až něco přinesu z lesa, navíc, když borůvky u nás tenhle rok nerostou, vysáli by mě dřív komáři a klíšťata. A jestliže si mám vybrat, kam se pro ně v mražené podobě vydám, tak to bude Iceland, protože co se týče zeleniny a ovoce, najdete tam super poměr kvality a ceny. A neříkám to proto, že bych za to snad měla nějaké benefity, nebo jim dělala záměrně „skrytou“ reklamu. V době, kdy jsem dostala nabitou kartičku na nákup, tedy asi před dvěma lety, jsem měla možnost jejich produkty ozkoušet a právě pro ovoce a zeleninu se tam vracím ráda. Jinak samozřejmě není nad ty čerstvě natrhané poklady z lesa.
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 13×33 cm nebo menší kulatá forma
Suroviny:
Korpus:
- 50 g jemných ovesných vloček
- 50 g kešu ořechů
- 30 g pohankové mouky
- 40 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 vejce
- 50 – 60 ml mléka
- 1 lžíce kokosového sirupu
Náplň:
- 200 g borůvek
- 50 g třtinového cukru
- 500 g měkkého, polotučného tvarohu
- 5-7 květenství levandule – podle velikosti
- 1 želatinový ztužovač
Postup:
- Do mixéru nasypejte ovesné vločky a ořechy, promixujte, aby byly ořechy nasekané najemno. Přidejte zbylé suroviny na korpus a promíchejte. Těstem vytřete zapékací formu – bude lepší, když si jí vyložíte pečicím papírem, nebo vymažete máslem.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Nechte zchladnout.
- Borůvky krátce povařte s cukrem, aby pustily šťávu. Zchladlé borůvky smíchejte s tvarohem. Kvítky levandule otrhejte a přidejte k borůvkovému tvarohu. Připravte si želatinový ztužovač. Rychle ho zapracujte do krému.
- Krém rozetřete na korpus a nechte ztuhnout v lednici alespoň dvě hodiny.