Mrkvová bábovka s ořechy a citronovou polevou
Není tolik receptů, které bych uvařila nebo upekla několikrát do měsíce. Výjimkou jsou moje obědy do práce, protože je těžké vymýšlet pořád něco nového, aby se to dalo připravit do půl hodiny a druhý den po ohřátí zůstala chuť, vůně, vzhled i konzistence stejné. Přiznám se, že v tomhle jsem fakt nenáročná – zelenina, nějaké polysacharidy, bílkoviny – prostě dbám hlavně na skladbu.
Tuhle bábovku jsem do měsíce otočila hned třikrát!
Poprvé to byla náhoda. Chtěla jsem upéct něco rychlého a zároveň jsem měla chuť na mrkvový koláč. Takže žádná kuchařka, žádné recepty, prostě jsem do sypala, lila a házela do mísy, umíchala a upekla. Když jsem ochutnala první kousek, začala jsem z paměti co nejpřesněji tahat, jak jsem to udělala, protože mě ta chuť samotnou mimořádně překvapila.
Evidentně nejen mě. „Ochutnej,“ nabízím Davidovi. „Co to je?“ vyptával se s nejistým podkresem v hlase můj – v tomto ohledu podezíravý – přítel. Moje zdravé experimenty v kuchyni vstřebává pozvolna a já se ho snažím popostrčit ke zdravější životosprávě také zlehka. Zatímco zelené avokádo ho do včerejška, než jsem mu k snídani naservírovala avokádový toust se zastřeným vejcem, děsilo jako odjištěný granát a slovo celozrnný pro něj znělo něco jako „kontaminovaný“, dává to vcelku obstojně. Bylo mu tedy jasné, že mu budu mrkvovou bábovku podsouvat, dokud nepodlehne a nebude se muset obětovat.
„Co v tom je?“ zkusil to jinak ? – „Vajíčka, nějaká mouka žejo…“ jdu na to opatrně. – „A dál?“ pokračoval ve výslechu. „Mrkev..“ Oba jsme se u toho docela bavili. On s napětím očekával, co dál ho může v kousku oranžového čehosi překvapit a já byla netrpělivá, kdy se konečně odváží dát to do pusy.
A dal to. A pokud mi nelhal, abych nebyla smutná, tak mu to taky chutnalo. A nejen jemu, moje mamka alergická na sousloví „zdravé jídlo“, si pochutnala taky, a moc. Tím pádem jsem tenhle oštemplovaný dezert mohla bez váhání připravit i pro Lučinu na jednu akci, kterou v rámci svých dobročinných aktivit pro podporu přírody právě pořádala. S tím rozdílem, že jsem tvaroh vyměnila za Lučinu.
A po třetí jsem recept připravila konečně na blog! Stojí totiž za to ho sem dát ? Snad i vám bude tak chutnat, jako nám doma.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut
Suroviny:
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru (nebo cca 70 g + 10 g stévie)
- 200 g měkkého polotučného tvarohu
- 40 g rozehřátého kokosového tuku
- 40 g tekutého medu
- 200 g najemno nastrouhané mrkve
- 70 g polohrubé mouky
- 50 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 70 g pohankové mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 50 g umletých vlašských ořechů
- 1 lžička sody
- 1 lžička skořice
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Poleva:
- Bílek
- Moučkový cukr
- Citronová šťáva
Postup:
- Formu na bábovku vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušná).
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pokud nahrazujete trochu cukru stévií, šlehejte ji spolu s cukrem.
- Kokosový tuk, med a tvaroh přimíchejte k vaječné pěně. Do mísy přidejte nastrouhanou mrkev.
- V druhé míse promíchejte všechny zbylé, resp. sypké suroviny. Nasypte je do mísy k vaječné směsi a důkladně promíchejte.
- Těstem rovnoměrně naplňte formu na bábovku a povrch těsta uhlaďte. Dejte péct.
- Pečte asi 40 minut.
- Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Bude vám stačit 1-2 bílky a asi tak půl až lžíce citronové šťávy. U množství moučkového cukru se řiďte tím, jak je poleva hustá. Čím řidší, tím méně ulpí na bábovce, čím hustší, tím větší vrstva na ní bude.
Včera odzkoušeno a je lahodná !
Moc děkuji, Jíťo 🙂
Vypadá opravdu výborně! Recept ukládám ☺
Děkuji, Pavlíno 🙂 Těší mě, že Vás recept nadchnul 🙂