Lilek se špenátovou ricottou
Když hledáte recept na letní jídlo a salátů už jste se přejedli, mohla by být tato inspirace to pravé. Opečené plátky jemného lilku jsem spojila s delikátní chutí ricotty a šťavnatého špenátu.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 -2 porce
Suroviny:
- 1 menší lilek (350 g)
- 100 g špenátu
- 150 g ricotty
- Sůl
- Pepř
- Medvědí česnek (sušený)
- Bazalka
- Olivový olej
- Rajčata
Rajčatová omáčka:
- ½ šalotky
- 100 g loupaných rajčat
- Provensálské bylinky
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, z obou stran lehce posolte a nechte 30 minut vybrečet.
- Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Lilek z obou stran osušte, rozložte na plech a lehce pokapejte olivovým olejem. Posypte medvědím česnekem a pečte 10 – 15 minut.
- Špenát spařte ve vroucí vodě, sceďte a ponořte do studené vody. Důkladně vymačkejte tekutinu a nakrájejte nadrobno. Špenát promíchejte se špenátem, dochuťte pár lístky bazalky, solí a pepřem.
- Rajče nakrájejte na slabé plátky. Plátky lilku prokládejte náplní a rajčaty. Spíchněte špejlí.
- Na omáčku nechte zesklovatět šalotku na troše olivového oleje, přidejte rajčata, dochuťte solí a pepřem, bylinkami a chvíli povařte.