Lilek se špenátovou ricottou

Lilek se špenátovou ricottou

Když hledáte recept na letní jídlo a salátů už jste se přejedli, mohla by být tato inspirace to pravé. Opečené plátky jemného lilku jsem spojila s delikátní chutí ricotty a šťavnatého špenátu.

 

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 1 -2 porce

Suroviny:

  • 1 menší lilek (350 g)
  • 100 g špenátu
  • 150 g ricotty
  • Sůl
  • Pepř
  • Medvědí česnek (sušený)
  • Bazalka
  • Olivový olej
  • Rajčata

 

Rajčatová omáčka:

  • ½ šalotky
  • 100 g loupaných rajčat
  • Provensálské bylinky
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, z obou stran lehce posolte a nechte 30 minut vybrečet.
  2. Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Lilek z obou stran osušte, rozložte na plech a lehce pokapejte olivovým olejem. Posypte medvědím česnekem a pečte 10 – 15 minut.
  3. Špenát spařte ve vroucí vodě, sceďte a ponořte do studené vody. Důkladně vymačkejte tekutinu a nakrájejte nadrobno. Špenát promíchejte se špenátem, dochuťte pár lístky bazalky, solí a pepřem.
  4.  Rajče nakrájejte na slabé plátky. Plátky lilku prokládejte náplní a rajčaty. Spíchněte špejlí.
  5. Na omáčku nechte zesklovatět šalotku na troše olivového oleje, přidejte rajčata, dochuťte solí a pepřem, bylinkami a chvíli povařte.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *