Lilek se špenátovou ricottou

Když hledáte recept na letní jídlo a salátů už jste se přejedli, mohla by být tato inspirace to pravé. Opečené plátky jemného lilku jsem spojila s delikátní chutí ricotty a šťavnatého špenátu.




Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 -2 porce
Suroviny:
- 1 menší lilek (350 g)
 - 100 g špenátu
 - 150 g ricotty
 - Sůl
 - Pepř
 - Medvědí česnek (sušený)
 - Bazalka
 - Olivový olej
 - Rajčata
 
Rajčatová omáčka:
- ½ šalotky
 - 100 g loupaných rajčat
 - Provensálské bylinky
 - Sůl
 - Pepř
 
Postup:
- Lilek nakrájejte na 1 cm silné plátky, z obou stran lehce posolte a nechte 30 minut vybrečet.
 - Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Lilek z obou stran osušte, rozložte na plech a lehce pokapejte olivovým olejem. Posypte medvědím česnekem a pečte 10 – 15 minut.
 - Špenát spařte ve vroucí vodě, sceďte a ponořte do studené vody. Důkladně vymačkejte tekutinu a nakrájejte nadrobno. Špenát promíchejte se špenátem, dochuťte pár lístky bazalky, solí a pepřem.
 - Rajče nakrájejte na slabé plátky. Plátky lilku prokládejte náplní a rajčaty. Spíchněte špejlí.
 - Na omáčku nechte zesklovatět šalotku na troše olivového oleje, přidejte rajčata, dochuťte solí a pepřem, bylinkami a chvíli povařte.
 
