Makronky
Před pár dny jsem si koupila mandlovou mouku. Ačkoli jsem plánovala, že jako první dezert, který z ní upeču, bude nějaký zdravý, nemohla jsem si pomoct a vrhla se na doposud nepokořenou výzvu – MAKRONKY. Vím, že není úplně snadné tyto minizákusečky vyrobit. Chce to dávku trpělivosti a přesnosti. Tudíž jsem začala listovat internetem a ptala se Googla na nejlepší recept. Úplnou náhodou jsem se pár dní poté ocitla v knihkupectví, kde na mě vykukovala knížka s makronkami. Pročetla jsem si různé poučky a zalistovala mezi stránky s recepty.
Najednou jsem se zarazila. Jestliže makronky vyžadují přesnost, jak je možné, že nejsou uvedeny gramáže, ale meří se zde na hrnky? Už předem jsem tušila prohranou bitvu s francouzkou delikatesou. Přesto jsem se do boje pustila a světe div se, makronky se povedly!
Připravila jsem makronky se špetkou skořice a krém jsem vyrobila jablečný s arašídovým máslem. Jednoduše jsem podusila jablka s cukrem a po rozmixování jsem přidala trochu arašídového a klasického másla pro zpevnění a chuť. Pro příště to bude pravděpodobně krém z mascarpone. Vy si makronky samořejmě naplňte podle libosti.
A jak tedy makronky upéct? Gramáže uvedeny nebyly, bylo na mě, abych množství „odhadla“ a převážila pro případ, že by se náááhodou povedly. A jelikož se povedly, tak zde je recept:
- 2 bílky (70g)
- 75g rozemletých mandlí nebo mandlové mouky
- 190g moučkového cukru
- 70g krupicového cukru
Postup:
- Bílky nechte několik hodin stát v míse při pokojové teplotě.
- Mandlovou mouku vložte spolu s moučkovým cukrem do mixéru a 15 sekund mixujte.
- Začněte šlehat bílky. Ve chvíli, kdy začnou tuhnout, zašlehejte krupicový cukr. Šlehejte dotuha.
- Po třetinách zapracovávejte pomocí stěrky mandlovo cukrovou směs (snažte se míchat osmičkovými pohyby). Když zapracujete sypkou směs, promíchávejte hmotu tak dlouho, dokud po vytažení stěrky nesteče hmota jako stuha (ano, tak to je v knize napsané a vážne to je možné – takže v jednotlivém rovnoměrném pruhu).
- Směsí naplňte sáček s hladkou špičkou a tvořte kolečka na plech vyložený pečícím papírem. Poté na plech zespodu několikrát poklepejte dlaní a nechte 30 minut odpočinout.
- Troubu předehřejte na 160 stupňů a pečte 10-15 minut. Pokud máte horkovzudušnou troubu, uberte 10 – 20 st.
- Nechte vychladnout na plechu.