Marmeláda z červené cibule
V jedné restauraci jsem před pár dny ochutnala delikatesu, kterou jsem již kdysi chtěla uvařit. Přála jsem si tak skvělý výsledek, jak jen to je možné a hodlala jsem vsadit na jistotu. Ověřeným receptem na cibulovou marmeládu je ten, který jsem našla na webu Apetitu.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny:
2 kg červené cibule nakrájené na plátky
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
140 g hnědého cukru
1 lžíci lístků čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
1/4 lžičky mletého chilli (nemusí být)
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
200 ml portského
sůl a pepř
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
140 g hnědého cukru
1 lžíci lístků čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
1/4 lžičky mletého chilli (nemusí být)
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
200 ml portského
sůl a pepř
Postup:
1. V hrnci rozpusťte máslo a olej. Vsypte cibuli a česnek a míchejte, až se máslem a olejem obalí. Poprašte cukrem, tymiánem, solí a pepřem, případně chilli, a promíchejte. Snižte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
2. Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání 25 až 30 minut.
3. Až cibule získá téměř mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na zhruba dvě třetiny původního množství, sejměte ,cibuládu‘ z ohně, nechte trochu vychladnout a potom jí naplňte sterilizované sklenice. Pevně je uzavřete.
http://www.apetitonline.cz/recepty/197-marmelada-z-cervene-cibule.html