Panenka na tymiánu s celerovo-bramborovou kaší
Poprvé jsem okusila výjimečnost masa od farmáře. Věřte mi, stojí za to sáhnout po takové kvalitě. Maso má jinou texturu, vůni i chuť. Já nejsem moc velká příznivkyně vepřového masa. Moje maximum je panenka, a to opravdu VÝJIMEČNĚ!!! Tuhle panenku jsem pekla pro rodiče, a proto je i více propečená. Já vím – tak to vypadat nemá. Ale i přesto byla panenka šťavnatá, křehoučká jako dortík a moc si na ní pošmákli.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 1 vepřová panenka o váze cca 400g
- Asi 10 větviček tymiánu
- 5 stroužků česneku
- Olej
- Sůl
Bramborovo- celerová kaše:
- 380g oloupaných brambor
- 250g oloupaného celeru
- 15g másla
- 30g parmezánu, nastrouhaného
- Asi 1 lžíce posekané pažitky
Postup:
- Den předem naložte panenku. Panenku vložte do pekáčku, přidejte tymián a lehce rozmáčknutý česnek a polijte olejem. Panenku promněte s kořením a poté vložte do igelitového sáčku. Přilijte i zbylý olej. Ze sáčku se pokuste vyhnat vzduch, poté dobře uzavřete a dejte do lednice. Doporučuji nechat maso marinovat 24 hodin.
- Oloupané brambory a celer nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce, zalijte vroucí vodou, přidejte sůl a vařte do změknutí. Zeleninu sceďte, odlijte si stranou asi 50ml vývaru. Zeleninu rozšťouchejte, přidejte máslo, parmezán a pažitku a rozmixujte. Zda chcete kaši hladkou nebo s kousky je na vás.
- 3. Troubu předehřejte na 180 ˚C. Panenku vyjměte ze sáčku, osolte. Rozpalte pánev a panenku spolu s tymiánem a česnekem ze všech stran opečte. Celkem ji opékejte asi 5 minut. Když je panenka ze všech stran zatažená, přendejte ji do pekáčku i s kořením a pečte 10 minut. Poté nechte panenku ještě cca 3 minuty odstát.
1 porce obsahuje:
Energetická hodnota: 2 600 kJ
Bílkoviny: 50 g
Sacharidy: 37 g
Tuky: 28 g