Parmezánové knedlíčky se šafránovou omáčkou a hráškovým pyré

Parmezánové knedlíčky se šafránovou omáčkou a hráškovým pyré

Když jsem vymýšlela recept do soutěže I LOVE FOOD, v němž měl dominovat parmezán, ihned na začátku jsem si řekla, že to bude předkrm. A to takový předkrm, který rozdráždí chuťové pohárky tak, že nebudou chtít přestat. Byl to dost těžký úkol, protože pro výraznou chuť a aroma by mohl parmezán naopak chuťové buňky omráčit. Další surovinou, kterou jsem nemohla k sýru opomenout, bylo víno. A tak jsem si nalila sklenku vína a šla na věc!

S receptem jsem se dostala do TOP 12 soutěžících…v tvrdé konkurenci však bylo těžké dostat se až na vrchol.

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

 

Knedlíčky:

  • 22g parmezánu
  • 15g najemno nasekaného toastového chleba
  • 20g rozšlehaného vejce
  • 20g 30% smetany
  • 18g hladké mouky

Hráškové pyré:

  • 50g mraženého (nebo nejlépe čerstvého) hrášku
  • 20g ricotty
  • 3cl 30% smetany
  • Šalvěj
  • Sůl

Šafránová omáčka:

  • ½ malé šalotky (5g)
  • 5g másla
  • 4cl suchého vína
  • 4cl smetany
  • Pár nitek šafránu
  • Sůl

Postup:

  1. Do hrnce dejte vařit vodu na vaření knedlíčků.
  2. Parmezán nastrouhejte najemno. Vložte jej do misky a smíchejte jej důkladně s ostatními surovinami. Z těsta utvořte 6 knedlíčků a vložte je do vroucí osolené vody. Vařte 3-4 minuty.
  3. Uvařené knedlíčky vyjměte a vložte do studené vody, aby se zatáhly.
  4. Máslo vložte do malého kastrůlku nebo na malou pánev a nechte jej rozehřát. Šalotku nakrájejte tak jemně, jak to půjde. Plamen mějte pouze mírný. Vložte šalotku na máslo a zpěňte ji. Přilijte víno, přidejte šafrán a nechte z poloviny odvařit. Přilijte smetanu, lehce osolte a nechte pár minut lehce vařit.
  5. Dejte vařit vodu na hrášek. Hrášek do vroucí vody vložte a nechte jej dvě minuty vařit. Poté hrášek sceďte, trochu vody si nechte stranou. Hrášek vložte do misky spolu s ricottou a smetanou, lehce podlijte vodou, v níž jsme vařili hrášek, osolte a rozmixujte. Poté směs propasírujte.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *