Pečené květákové placičky se salátem s koriandrovým dipem
Léto bez salátů? Neexistuje! Když to bude možné, dám si ho každý den – nejlépe nějaký lehčí k večeři anebo salát doplněný sacharidy k obědu. Osvěžující dobrotu si můžete připravit na tisíc a jeden způsob a tohle je právě on. Salát jsem připravila s květákovými placičkami, ve kterých najdete i na bílkoviny bohatou quinou a cizrnu. Cizrna navíc hmotu celkově spojí, a proto si z ní můžete vytvarovat placičky, karbanátky, kuličky – na co budete mít chuť. Podle síly placek přizpůsobte i dobu pečení. Ta závisí jak právě na síle, tak i na tom, jak výkonnou máte troubu. Nedržte se striktně toho času, ale intuitivně se přizpůsobte.
Když už mi zbýval květák z placiček, přihodila jsem ho okořeněný do trouby. To byla taková dobrota! Můžete to samé udělat i s uvařenou cizrnou. Bude křupavá a v salátu se rozhodně neztratí 🙂
Suroviny:
Placičky:
- 150 g květáku
- 30 g quinoy
- 80 g uvařené cizrny
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 1 lžička mletého koriandru
- 10 g tahini pasty
- 1 lžička uzené papriky
- Sůl
Pečený květák:
- 200 g květáku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
Dresink:
- 50 g bílého jogurtu
- 3 větší lístky máty
- 7 větviček koriandru
- 10 g javorového sirupu
- 30 g avokáda
- Pár kapek limetky
- sůl
Salát:
- Rukola
- Římský salát nebo nějaký jiný, který máte rádi
- Okurka
Postup:
- Začněte placičkami. Květák rozeberte na menší růžičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Sceďte, nechte zchladnout.
- Quinou uvařte doměkka.
- Květák vložte do mixéru, přidejte cizrnu, kurkumu, lahůdkové droždí, koriandr, tahini, papriku a osolte. Rozmixujte na pastu. Přidejte scezenou, okapanou quinou a promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papírem, troubu zapněte na 200 °C.
- Z hmoty pomocí lžíce vytvořte na plechu bochánky/placičky. Pečte dozlatova, asi půl hodiny.
- Zbylý květák rozeberte na menší růžičky a v míse důkladně promíchejte se zbylými surovinami. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi půl hodiny. Nechte zchladnout.
- Jogurt vložte do vyšší nádoby (nejlépe tubus na tyčový mixér), přidejte mátu, koriandr, avokádo, javorový sirup, limetovou šťávu, špetku soli a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka (množství záleží na vás). Promíchejte saláty s okurkou a na talíři přelijte dresinkem. Podávejte posypané pečeným květákem spolu s placičkami.