Pstruh na citronech se salátem z pečených brambor

Pstruh na citronech se salátem z pečených brambor

Nedávno jsme večeřeli pstruha lososovitého. Když jsem tak odkrajovala narůžovělé maso, napadla mě otázka: Kde se tahle ryba vůbec objevila? Vždyť před několika lety pstruha lososovitého nikdo neznal. Jak vznikl? Že by zázrak přírody? Nebo snad dali porybní do sádky lososy a pstruhy a čekali, co se bude dít? Nebo jsou to ryby ze zkumavky? Ale kdeže, pravda je někde úplně jinde.

Nejde o žádný vyšlechtěný druh ryby, dokonce tento druh ani neexistuje. Možná vás to překvapí, ale je to zcela obyčejný pstruh duhový, který byl krmen potravou s přídavkem astaxanthinu anebo se dobarvuje jinými karotenoidy. Jde o přírodní látku, kterou obsahují i někteří korýši, takže při velké snaze by se mohlo pstruhovi načervenání svaloviny podařit i ve volné přírodě. V sádkách se tenhle fígl uplatňuje ještě navíc u vypasenějších kousků, takže by pak člověk u chlaďáku mohl úplně jednoduše uvěřit, že jde o křížence lososa a pstruha.

Proč je tedy tahle ryba dražší než pstruh, když jde o stejnou rybu? Výroba speciálního krmiva něco stojí a proč si nepřisadit ještě vyšší cenu, když to lidi kupují 🙂 Já dám raději přednost klasickému pstruhovi a ušetřené peníze přihodím třeba na lahvinku dobrého vína, které bude tenhle dobrý oběd nebo večeři doprovázet. Ryba přece musí plavat, ne? 🙂

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 2 vykuchaní pstruzi
  • 1 citron
  • Sůl
  • 3 stroužky česneku
  • Čerstvá petržel
  • Olivový olej

Salát z pečených brambor:

  • 400 – 500 g drobných brambor
  • Olivový olej (asi 1 lžíce)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Čerstvě mletý pepř
  • ½ salátové okurky
  • ½ menší cibule
  • ½ – 1 lžíce najemno pokrájené pažitky

Dresink:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medové hořčice
  • Sůl

Postup:

  1. Ryby na každém boku nařízněte ostrým nožem. Rybu ze všech stran i zevnitř osolte. Sůl vetřete do zářezů.
  2. Česnek rozdrťte a vetřete do zářezů na bocích. Trochou česneku potřete i vnitřek. Pstruha položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Citron nakrájejte na slabé plátky. Vložte pár plátků do břišní dutiny pstruha, zbytek položte nahoru na rybu. Pokapejte lehce olejem.
  4. Omyté brambory překrojte napůl. Propláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Brambory přendejte do mísy. Pokapejte olejem, posypte mletým koriandrem a trochou čerstvě mletého pepře a důkladně promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Rybu i brambory vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.
  6. Než se upeče ryba, nakrájejte petrželku a smíchejte s olejem (1 – 2 lžíce)
  7. Rybu nechte v teple.
  8. Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka. Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka, opravdu slabounká. V míse prošlehejte ingredience na salát – olej, citronovou šťávu, medovou hořčici a špetku soli. Přidejte pokrájenou pažitku, okurku a cibuli. Přisypte teplé brambory, rychle promíchejte a podávejte k rybě.  Rybu přelijte olejem s petrželkou.



5 komentáře k “Pstruh na citronech se salátem z pečených brambor”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *