Pečení s Dr. Oetkerem 2

Pečení s Dr. Oetkerem 2

Po první sadě receptů, které jsem vytvořila v rámci spolupráce pro značku Dr. Oetker, přišla další nabídka a s ní další krabice plná produktů. Opět jsem otevřela krabici a vytahovala spoustu krabiček, pytlíčku, cukrových perliček a nakonec jsem se dostala i k pěkným dárečkům, které mi Dr. Oetker schoval jako překvapení až na samé dno. A tak jsem vytáhla poslední kousky z této velké krabice – pěknou zástěru a vynikající inspiraci uzavřenou v knize s mnoha recepty.

A teď přišlo na řadu vymýšlení receptů. Jelikož máme léto a léto překypuje sklizní ovoce, bylo jasné, že budu využívat právě sezónního bohatství. Pustila jsem se do práce a po necelých dvou měsících jsem pro vás dala dohromady tyto recepty. Proč až po takové době, když prázdniny svádí k užívaní si volného času, který bych jako foodbloggerka pravděpodobně mohla trávit v kuchyni? Kromě práce, která mě brzdila v první části prázdnin, to byly hlavně přípravy na státnice. Rozhodla jsem se zkusit udělat jednu část státnit na začátku září a tak jsem teď tak zahleděná do ekonomických frází a křivek, že v tom fofru bych místo cukru do těsta nasypala cukr, místo blum bych do koláče nasázela hřebíky – zkrátka, všechno má svůj čas, ale vám přeji, abyste teď měli dost času na to, abyste vyzkoušeli alespoň některý z letních receptů, které pro vás díky Dr. Oetkerovi představuji.

 

Kakaové řezy s višňovým krémem

Suroviny: pekáček 20×30 cm

Těsto:

  • 3 vejce
  • 70g cukru
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 15g kakaa
  • 3g kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
  • 70g polohrubé mouky

Krém:

  • 160g vypeckovaných višní, rozpůlených
  • 80g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
  • 500g měkkého tučného tvarohu
  • 150ml smetany ke šlehání
  • 6 plátků želatiny (Dr. Oetker)

Na dokončení:

  • Tmavá poleva 35% (Dr. Oetker)
  • Zdobení (Dr. Oetker)

 

 

Postup:

  1. Pekáček o rozměrech asi 30 x 20cm vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ˚C.
  2. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Vmíchejte olej a sypké suroviny. Lehce promíchávejte, dokud se suroviny nespojí. Těsto nalijte do pekáče a pečte 12 minut. Poté nechte vychladnout. Vychladlý plát opatrně prokrojte.
  3. Višně vložte s cukry do kastrůlku, přilijte 1 polévkovou lžíci vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, odstavte.
  4. Želatinu namočte do vody. Vyšlehejte smetanu. Tvaroh promíchejte s vychladlým višňovým sirupem a smetanou. Želatinu rozpusťte (dle návodu) a přimíchejte asi 3 lžíce krému, metličkou promíchejte. Tuto želatinovou směs vraťte k tvarohu a důkladně a rychle promíchejte. Směsí potřete spodní plát těsta a přiklopte druhým plátem. Nechte vychladit.
  5. Vychlazený plát opatrně vyklopte na pracovní plochu a rozkrájejte na obdélníčky (velikost je na vás, mě vycházel plát na 12 porcí – překrojení podélně a každý dlouhý obdélník na 6 ks)
  6. Rozehřejte čokoládovou polevu a do poloviny přelijte každý kousek. Nožem rozetřete polevu i po stranách.
  7. Dozdobte – já použila na posypání cukrové bílé sypání.

 

Tvarohové knedlíky s meruňkami a marcipánem

Suroviny: 10 knedlíků…težko říct, kolik porcí. Naši se o tento počet postarali sami ?

  • 10 malých meruněk
  • 40g marcipánu

Těsto:

  • 100g střídky den starého bílého pečiva (nejlépe bagety, veky anebo toustového chleba)
  • 250g měkkého tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 50g másla, rozehřátého
  • 130 – 150g hrubé mouky
  • Špetka soli

Meruňková omáčka:

  • 200g vypeckovaných meruněk
  • 2 vanilkové cukry – 40g (Dr. Oetker)
  • 80ml vody

Navíc:

  • zakysaná smetana
  • strouhaný kokos

 

Postup:

  1. Světlé pečivo rozsekejte v mixéru najemno. Nasypte do mísy a přidejte odkapaný tvaroh, vejce, máslo a špetku soli. Promíchávejte a zapracovávejte s moukou. Mělo by vzniknout vláčné těsto, které se nebude příliš lepit (150g mouky bude stačit). Zabalte do fólie a nechte asi 20-30 minut odležet.
  2. Menší meruňky do knedlíků nařízněte v rýze, podélně asi do půlky. Vyjměte pecku a místo ní vložte kuličku marcipánu, přimáčkněte k sobě.
  3. Meruňky na omáčku vložte do kastrůlku, přidejte vodu a cukr a rozmixujte tyčovým mixérem. Dejte vařit. Vařte do zhoustnutí asi 10 minut. Poté ještě jednou rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte jej na 10 stejných kusů. Každý kousek rozmáčkněte v dlani do placky a zabalte do něj meruňku. Mezi dlaněmi uválejte do koule.
  5. V hrnci dejte vařit vodu. Lehce osolte. Vložte dovnitř knedlíky a vařte je 6 minut. Poté vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat a na talíři polévejte omáčkou, zakysanou smetanou a posypte kokosem.

 

Domácí marmelády s mléčnými houstičkami

Rybízová marmeláda s levandulí

Suroviny:

  • 1000g černého rybízu, očištěného
  • 350g třtinového cukru
  • 1 sáček Gelfix 3:1 (Dr. Oetker)
  • 7 květenství levandule, otrhané kvítečky

 

Postup:

  1. Rybíz vložte do hrnce s Gelfixem a dvěma lžícemi odměřeného cukru. Rozmixujte tyčovým mixérem a dejte vařit. Přidejte otrhané kvítky levandule. Vařte za stálého míchání minutu a přidejte zbytek cukru. Vařte alespoň 5 minut – za stálého míchání.
  2. Naplňte sklenice vařící marmeládou, pevně uzavřete a postavte alespoň na 7 minut dnem vzhůru.

 

Višňová marmeláda s vanilkou

Suroviny:

  • 1000g vypeckovaných višní
  • 350g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 sáček Gelfixu 3:1 (Dr. Oetker)

 

Postup:

  1. Třešně vložte do hrnce, přidejte Gelfix rozmíchaný se dvěma lžícemi cukru. Vanilku podélně rozřízněte ostrým špičatým nožem a vyškrábejte z lusku semínka. Vložte je do hrnce k višním a přidejte i lusk. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte zbytek cukru a vařte alespoň 5 minut.
  2. Vroucí marmeládou naplňte sklenice, pevně uzavřete a alespoň na 7 minut obraťte dnem vzhůru.

 

Domácí houstičky

Suroviny: 10 ks

  • 300g hladké mouky
  • 200g polohrubé mouky
  • 220 – 250 ml mléka
  • 40g másla
  • 1 sáček sušeného droždí (Dr. Oetker)
  • ½ čajové lžičky cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 vejce na potření
  • Mák na posypání

 

Postup:

  1. Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu na kostky nakrájené máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Do mísy nasypte mouku, sůl, cukr a droždí a promíchejte. Vlijte zchladlou mléčnou směs a dokonale zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Nechte kynout alespoň 1 hodinu. Během kynutí alespoň jednou prohněťte.
  3. Po nakynutí rozdělte těsto na 10 stejně velkých dílů. Každý lehce potřete vodou, aby neoschl. Z každého kousku vyválejte pramen, z něhož odkrojíte 1/3. Tento kousek vložte do poloviny delší části a upleťte cop. Konec zmáčkněte.
  4. Houstičky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte alespoň 10 minut kynout. Poté pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C. asi 25 – 30 minut dozlatova.

 

Litá buchta s blumami a marcipánovou drobenkou

Suroviny:

Těsto:

(plech 35 x 28cm)

  • 3 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
  • *hrnek obj. 250 ml

Drobenka:

  • 70g marcipánu (Dr. Oetker)
  • 15g másla
  • 50g hrubé mouky

Navíc:

  • cca 0,5 kg vypeckovaných blum nebo švestek, překrojených napůl

olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu

 

Postup:

  1. Suroviny na drobenku společně rozemněte v misce.
  2. Troubu předehřejte na 180 ⁰ C. Plech vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
  3. Do mísy vložte vejce s cukrem a prošlehejte. Přidejte zbytek surovin a vymíchejte hladké těsto. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Navrch poskládejte vedle sebe blumy řezem nahoru. Posypte drobenkou a pečte 35 – 40 minut dozlatova.

 

Nadýchané dortíky s ostružinami

Suroviny: 2 porce:

Korpus:

  • 2 vejce
  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce oleje

Ostružinový sirup:

  • 100 g ostružin
  • 30 g krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce vody

Krém:

  • 200g smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač smetany (Dr. Oetker)
  • 150g tvarohu ve vaničce – polotučného
  • 15g moučkového cukru

Na dokončení:

  • Fondán (Dr Oetker)
  • Cukrové perličky (Dr. Oetker)
  • 2 ostružiny
  • Lístky máty

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přimíchejte olej a prosátou mouku, rozetřete na pečící papír cca na velikost 20×30 cm a pečte dozlatova, asi 10 minut. Nechte vychladnout. Poté z těsta vykrájejte 8 stejně velkých koleček o průměru cca 7 cm.
  3. Ostružiny vložte do kastrůlku s cukrem a vodou. Vařte za občasného míchání 10 minut. Během této doby vidličkou rozmačkávejte ostružiny. Po uvaření směs propasírujte přes cedník a nechte vychladnout.
  4. Tvaroh v misce promíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte ve vyšší nádobě se ztužovačem. Ke smetaně po lžíci přimíchávejte tvaroh.
  5. Na kolečko z korpusu naneste troch ostružinového sirupu a pomažte jím celou plochu. Naneste asi lžíci krému a rozetřete, přiklopte dalším kolečkem a proces opakujte. Vytvořte dva dortíky – každý o 4 kolečcích, které pomažte ze všech stran a ze shora krémem. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
  6. Vyválejte fondán natenko. Při vyvalování si jej podsypávejte moučkovým cukrem. Každý dortík potáhněte fondánem. Jelikož potahujeme malou plochu, nepřilne nám fondán všude a tak si můžeme trochu pohrát a nařasit jej. Uhlaďte horní plochu.
  7. Zbylým krémem naplňte zdobící sáček s ozdobnou špičkou a horní plochu dortíku ozdobte. Já jsem nechala polovinu volnou, kterou jsem pak dozdobila cukrovými perličkami. Vyplňte plochu zbylým sirupem z ostružin a dozdobte perličkami a mátou. Posypejte moučkovým cukrem na ozdobu.

 

Záviny z tvarohového těsta

Suroviny: 2 záviny

Těsto:

  • 430g hladké mouky + na podsypání
  • 250g másla, změklého
  • 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli

 

Tvarohová náplň:

  • 250g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinku (Dr. Oetker)
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 1 vejce
  • Brusinky (sušené)

 

Maková náplň:

  • 180g umletého máku
  • 300ml mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 30g hořké čokolády
  • ½ lžičky skořice

 

Postup:

  1. Připravte si náplně. Začněte makovou, aby vám vychladla. Všechny suroviny smíchejte a nádivku 10 minut vařte na mírném ohni. Často ji míchejte. Na tvarohovou náplň smíchejte všechny suroviny kromě brusinek.
  2. Na vál nasypte mouku, cukr a sůl. Doprostřed udělejte důlek a vložte do něj tvaroh, přidejte na kostky pokrájené změklé máslo a zpracujte těsto. Pokud se lepí na vál, podsypte trochou mouky.
  3. Troubu rozehřejte na 170 ˚C.
  4. Těsto rozdělte na dva díly. Každý vyválejte na pár milimetrů silný plát a potřete je náplněmi, tak, aby kromě jednoho okraje zůstaly všechny suché a závin šel zabalit. Tvarohovou náplň posypte ještě podle chuti brusinkami. Zaviňte a okraje umačkejte.
  5. Záviny přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 40 minut. Během pečení ještě rychle potřete vejcem.

 

Projekt: slavnostní dort pro Viktorku

 

Vrcholem dvouměsíční tvorby byl tento dort pro mou neteř, která právě v neděli dovrší svůj první rok života. Dort je vyrobený ze světlého korpusu. Krém jsem připravila tak, že jsem vyšlehala smetanu s mascarpone a ztužovačem šlehačky. Osladila jsem krém trochou moučkového cukru. Než jsem krémem naplnila dvakrát prořízlý korpus, každou vrstvu jsem přelila omáčkou z čerstvých ostružin. Zbylou omáčku jsem zředila trochou vody, přidala sáček s červeným želé a uvařila. Na zdobení jsem použila spoustu fondánu a marcipánu, gelové barvičky a perličky. Zdobení dortu bylo mnohem náročnější, než samotná příprava dortu jako takového. Mojí sladké neteři Viki jsem chtěla vykouzlit parádní dortíček, který by upoutal její neodolateně krásné oči. A musím říct, že mě obrovsky těšilo, když na svůj první narozeninový dort koukala se zájmem a začala z něj oždibovat berušky a kytičky. Když došlo k rozkrajování dortu, nebyla jsem méně napnutá. Hezký dort ke spokojenosti nestačí. Důležitá je chuť. A i v tomto kole můj slavnostní dort obstál. Nejen u dospělých, kteří přišli velké oslavenkyni popřát. Samotná hvězda dne se sápala po svém dortíku a já už můžu pomalu přemýšlet nad tím, jaký dort Viktorce upeču příště.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *