Pečení s Dr. Oetkerem 2
Po první sadě receptů, které jsem vytvořila v rámci spolupráce pro značku Dr. Oetker, přišla další nabídka a s ní další krabice plná produktů. Opět jsem otevřela krabici a vytahovala spoustu krabiček, pytlíčku, cukrových perliček a nakonec jsem se dostala i k pěkným dárečkům, které mi Dr. Oetker schoval jako překvapení až na samé dno. A tak jsem vytáhla poslední kousky z této velké krabice – pěknou zástěru a vynikající inspiraci uzavřenou v knize s mnoha recepty.
A teď přišlo na řadu vymýšlení receptů. Jelikož máme léto a léto překypuje sklizní ovoce, bylo jasné, že budu využívat právě sezónního bohatství. Pustila jsem se do práce a po necelých dvou měsících jsem pro vás dala dohromady tyto recepty. Proč až po takové době, když prázdniny svádí k užívaní si volného času, který bych jako foodbloggerka pravděpodobně mohla trávit v kuchyni? Kromě práce, která mě brzdila v první části prázdnin, to byly hlavně přípravy na státnice. Rozhodla jsem se zkusit udělat jednu část státnit na začátku září a tak jsem teď tak zahleděná do ekonomických frází a křivek, že v tom fofru bych místo cukru do těsta nasypala cukr, místo blum bych do koláče nasázela hřebíky – zkrátka, všechno má svůj čas, ale vám přeji, abyste teď měli dost času na to, abyste vyzkoušeli alespoň některý z letních receptů, které pro vás díky Dr. Oetkerovi představuji.
Kakaové řezy s višňovým krémem
Suroviny: pekáček 20×30 cm
Těsto:
- 3 vejce
- 70g cukru
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 15g kakaa
- 3g kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
- 70g polohrubé mouky
Krém:
- 160g vypeckovaných višní, rozpůlených
- 80g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
- 500g měkkého tučného tvarohu
- 150ml smetany ke šlehání
- 6 plátků želatiny (Dr. Oetker)
Na dokončení:
- Tmavá poleva 35% (Dr. Oetker)
- Zdobení (Dr. Oetker)
Postup:
- Pekáček o rozměrech asi 30 x 20cm vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ˚C.
- Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Vmíchejte olej a sypké suroviny. Lehce promíchávejte, dokud se suroviny nespojí. Těsto nalijte do pekáče a pečte 12 minut. Poté nechte vychladnout. Vychladlý plát opatrně prokrojte.
- Višně vložte s cukry do kastrůlku, přilijte 1 polévkovou lžíci vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, odstavte.
- Želatinu namočte do vody. Vyšlehejte smetanu. Tvaroh promíchejte s vychladlým višňovým sirupem a smetanou. Želatinu rozpusťte (dle návodu) a přimíchejte asi 3 lžíce krému, metličkou promíchejte. Tuto želatinovou směs vraťte k tvarohu a důkladně a rychle promíchejte. Směsí potřete spodní plát těsta a přiklopte druhým plátem. Nechte vychladit.
- Vychlazený plát opatrně vyklopte na pracovní plochu a rozkrájejte na obdélníčky (velikost je na vás, mě vycházel plát na 12 porcí – překrojení podélně a každý dlouhý obdélník na 6 ks)
- Rozehřejte čokoládovou polevu a do poloviny přelijte každý kousek. Nožem rozetřete polevu i po stranách.
- Dozdobte – já použila na posypání cukrové bílé sypání.
Tvarohové knedlíky s meruňkami a marcipánem
Suroviny: 10 knedlíků…težko říct, kolik porcí. Naši se o tento počet postarali sami ?
- 10 malých meruněk
- 40g marcipánu
Těsto:
- 100g střídky den starého bílého pečiva (nejlépe bagety, veky anebo toustového chleba)
- 250g měkkého tučného tvarohu
- 1 vejce
- 50g másla, rozehřátého
- 130 – 150g hrubé mouky
- Špetka soli
Meruňková omáčka:
- 200g vypeckovaných meruněk
- 2 vanilkové cukry – 40g (Dr. Oetker)
- 80ml vody
Navíc:
- zakysaná smetana
- strouhaný kokos
Postup:
- Světlé pečivo rozsekejte v mixéru najemno. Nasypte do mísy a přidejte odkapaný tvaroh, vejce, máslo a špetku soli. Promíchávejte a zapracovávejte s moukou. Mělo by vzniknout vláčné těsto, které se nebude příliš lepit (150g mouky bude stačit). Zabalte do fólie a nechte asi 20-30 minut odležet.
- Menší meruňky do knedlíků nařízněte v rýze, podélně asi do půlky. Vyjměte pecku a místo ní vložte kuličku marcipánu, přimáčkněte k sobě.
- Meruňky na omáčku vložte do kastrůlku, přidejte vodu a cukr a rozmixujte tyčovým mixérem. Dejte vařit. Vařte do zhoustnutí asi 10 minut. Poté ještě jednou rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Těsto vyndejte z lednice a rozdělte jej na 10 stejných kusů. Každý kousek rozmáčkněte v dlani do placky a zabalte do něj meruňku. Mezi dlaněmi uválejte do koule.
- V hrnci dejte vařit vodu. Lehce osolte. Vložte dovnitř knedlíky a vařte je 6 minut. Poté vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat a na talíři polévejte omáčkou, zakysanou smetanou a posypte kokosem.
Domácí marmelády s mléčnými houstičkami
Rybízová marmeláda s levandulí
Suroviny:
- 1000g černého rybízu, očištěného
- 350g třtinového cukru
- 1 sáček Gelfix 3:1 (Dr. Oetker)
- 7 květenství levandule, otrhané kvítečky
Postup:
- Rybíz vložte do hrnce s Gelfixem a dvěma lžícemi odměřeného cukru. Rozmixujte tyčovým mixérem a dejte vařit. Přidejte otrhané kvítky levandule. Vařte za stálého míchání minutu a přidejte zbytek cukru. Vařte alespoň 5 minut – za stálého míchání.
- Naplňte sklenice vařící marmeládou, pevně uzavřete a postavte alespoň na 7 minut dnem vzhůru.
Višňová marmeláda s vanilkou
Suroviny:
- 1000g vypeckovaných višní
- 350g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 sáček Gelfixu 3:1 (Dr. Oetker)
Postup:
- Třešně vložte do hrnce, přidejte Gelfix rozmíchaný se dvěma lžícemi cukru. Vanilku podélně rozřízněte ostrým špičatým nožem a vyškrábejte z lusku semínka. Vložte je do hrnce k višním a přidejte i lusk. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přidejte zbytek cukru a vařte alespoň 5 minut.
- Vroucí marmeládou naplňte sklenice, pevně uzavřete a alespoň na 7 minut obraťte dnem vzhůru.
Domácí houstičky
Suroviny: 10 ks
- 300g hladké mouky
- 200g polohrubé mouky
- 220 – 250 ml mléka
- 40g másla
- 1 sáček sušeného droždí (Dr. Oetker)
- ½ čajové lžičky cukru
- ½ čajové lžičky soli
- 1 vejce na potření
- Mák na posypání
Postup:
- Mléko nalijte do kastrůlku a přidejte k němu na kostky nakrájené máslo. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Do mísy nasypte mouku, sůl, cukr a droždí a promíchejte. Vlijte zchladlou mléčnou směs a dokonale zpracujte v hladké, nelepivé těsto. Nechte kynout alespoň 1 hodinu. Během kynutí alespoň jednou prohněťte.
- Po nakynutí rozdělte těsto na 10 stejně velkých dílů. Každý lehce potřete vodou, aby neoschl. Z každého kousku vyválejte pramen, z něhož odkrojíte 1/3. Tento kousek vložte do poloviny delší části a upleťte cop. Konec zmáčkněte.
- Houstičky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte alespoň 10 minut kynout. Poté pomažte rozšlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C. asi 25 – 30 minut dozlatova.
Litá buchta s blumami a marcipánovou drobenkou
Suroviny:
Těsto:
(plech 35 x 28cm)
- 3 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker)
- *hrnek obj. 250 ml
Drobenka:
- 70g marcipánu (Dr. Oetker)
- 15g másla
- 50g hrubé mouky
Navíc:
- cca 0,5 kg vypeckovaných blum nebo švestek, překrojených napůl
olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
Postup:
- Suroviny na drobenku společně rozemněte v misce.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰ C. Plech vymažte olejem a vysypte hrubou moukou.
- Do mísy vložte vejce s cukrem a prošlehejte. Přidejte zbytek surovin a vymíchejte hladké těsto. Těsto nalijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Navrch poskládejte vedle sebe blumy řezem nahoru. Posypte drobenkou a pečte 35 – 40 minut dozlatova.
Nadýchané dortíky s ostružinami
Suroviny: 2 porce:
Korpus:
- 2 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 60 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce oleje
Ostružinový sirup:
- 100 g ostružin
- 30 g krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce vody
Krém:
- 200g smetany ke šlehání
- 1 ztužovač smetany (Dr. Oetker)
- 150g tvarohu ve vaničce – polotučného
- 15g moučkového cukru
Na dokončení:
- Fondán (Dr Oetker)
- Cukrové perličky (Dr. Oetker)
- 2 ostružiny
- Lístky máty
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přimíchejte olej a prosátou mouku, rozetřete na pečící papír cca na velikost 20×30 cm a pečte dozlatova, asi 10 minut. Nechte vychladnout. Poté z těsta vykrájejte 8 stejně velkých koleček o průměru cca 7 cm.
- Ostružiny vložte do kastrůlku s cukrem a vodou. Vařte za občasného míchání 10 minut. Během této doby vidličkou rozmačkávejte ostružiny. Po uvaření směs propasírujte přes cedník a nechte vychladnout.
- Tvaroh v misce promíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte ve vyšší nádobě se ztužovačem. Ke smetaně po lžíci přimíchávejte tvaroh.
- Na kolečko z korpusu naneste troch ostružinového sirupu a pomažte jím celou plochu. Naneste asi lžíci krému a rozetřete, přiklopte dalším kolečkem a proces opakujte. Vytvořte dva dortíky – každý o 4 kolečcích, které pomažte ze všech stran a ze shora krémem. Nechte v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
- Vyválejte fondán natenko. Při vyvalování si jej podsypávejte moučkovým cukrem. Každý dortík potáhněte fondánem. Jelikož potahujeme malou plochu, nepřilne nám fondán všude a tak si můžeme trochu pohrát a nařasit jej. Uhlaďte horní plochu.
- Zbylým krémem naplňte zdobící sáček s ozdobnou špičkou a horní plochu dortíku ozdobte. Já jsem nechala polovinu volnou, kterou jsem pak dozdobila cukrovými perličkami. Vyplňte plochu zbylým sirupem z ostružin a dozdobte perličkami a mátou. Posypejte moučkovým cukrem na ozdobu.
Záviny z tvarohového těsta
Suroviny: 2 záviny
Těsto:
- 430g hladké mouky + na podsypání
- 250g másla, změklého
- 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
- 2 lžíce krupicového cukru
- Špetka soli
Tvarohová náplň:
- 250g měkkého polotučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinku (Dr. Oetker)
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 1 vejce
- Brusinky (sušené)
Maková náplň:
- 180g umletého máku
- 300ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru (Dr. Oetker)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 30g hořké čokolády
- ½ lžičky skořice
Postup:
- Připravte si náplně. Začněte makovou, aby vám vychladla. Všechny suroviny smíchejte a nádivku 10 minut vařte na mírném ohni. Často ji míchejte. Na tvarohovou náplň smíchejte všechny suroviny kromě brusinek.
- Na vál nasypte mouku, cukr a sůl. Doprostřed udělejte důlek a vložte do něj tvaroh, přidejte na kostky pokrájené změklé máslo a zpracujte těsto. Pokud se lepí na vál, podsypte trochou mouky.
- Troubu rozehřejte na 170 ˚C.
- Těsto rozdělte na dva díly. Každý vyválejte na pár milimetrů silný plát a potřete je náplněmi, tak, aby kromě jednoho okraje zůstaly všechny suché a závin šel zabalit. Tvarohovou náplň posypte ještě podle chuti brusinkami. Zaviňte a okraje umačkejte.
- Záviny přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 40 minut. Během pečení ještě rychle potřete vejcem.
Projekt: slavnostní dort pro Viktorku
Vrcholem dvouměsíční tvorby byl tento dort pro mou neteř, která právě v neděli dovrší svůj první rok života. Dort je vyrobený ze světlého korpusu. Krém jsem připravila tak, že jsem vyšlehala smetanu s mascarpone a ztužovačem šlehačky. Osladila jsem krém trochou moučkového cukru. Než jsem krémem naplnila dvakrát prořízlý korpus, každou vrstvu jsem přelila omáčkou z čerstvých ostružin. Zbylou omáčku jsem zředila trochou vody, přidala sáček s červeným želé a uvařila. Na zdobení jsem použila spoustu fondánu a marcipánu, gelové barvičky a perličky. Zdobení dortu bylo mnohem náročnější, než samotná příprava dortu jako takového. Mojí sladké neteři Viki jsem chtěla vykouzlit parádní dortíček, který by upoutal její neodolateně krásné oči. A musím říct, že mě obrovsky těšilo, když na svůj první narozeninový dort koukala se zájmem a začala z něj oždibovat berušky a kytičky. Když došlo k rozkrajování dortu, nebyla jsem méně napnutá. Hezký dort ke spokojenosti nestačí. Důležitá je chuť. A i v tomto kole můj slavnostní dort obstál. Nejen u dospělých, kteří přišli velké oslavenkyni popřát. Samotná hvězda dne se sápala po svém dortíku a já už můžu pomalu přemýšlet nad tím, jaký dort Viktorce upeču příště.