Perníkový závin neboli sakrajda

Perníkový závin neboli sakrajda

Před několika lety jsem recept na sakrajdu připravovala poprvé… Od té doby se o ní u nás doma jen básnilo, ale ne a ne se k pečení zase dostat. Až teprve teď se mi podařilo oprášit (a trochu upravit) recept na tuhle výtečnou perníkovou roládu, která skvěle pasuje mezi všechny možné vánoční dobroty. Nicméně věřím, že si ji určitě rádi připravíte i jindy během roku. Kdo má rád perník, tak stoprocentně!

Sakrajda je tradiční český recept…stejně tradiční, jako třeba chodské koláče. Přesto není tak známý a málokdo ho doma připravuje. Škoda! Věřím, že kdyby vešel ve větší povědomí, peče ho celá země právě stejně tak často, jako bábovky, záviny, buchty a další. Za mě je sakrajda stejná špica, jako takové nadýchané buchty, jablečný závin nebo jiné moučníky, které Češi milují. Náročností recept nepřevyšuje řadu těchto zmiňovaných dobrot. Tak proč se do něj nepustit?

A proč sakrajdu nezkusit třeba právě na Vánoce? Spolehlivě vám doma vykouzli krásnou předvánoční atmošku už díky té vůni linoucí se z trouby. Navíc by závin vydržet v chladu i několik dní, snad i pár týdnů. Ale tak dlouho se u nás doma neohřál 🙂

Doba přípravy: 30 minut + doba na odležení
Doba pečení: 45 minut

Množství: 3 šišky

Suroviny:

 

Postup:

  1. Mouky smíchejte s cukrem, sodou, perníkovým kořením, skořicí a solí. Přidejte na menší kousky pokrájené máslo a med a začněte zpracovávat těsto. Během hnětení přilejte rozšlehaná vejce. Těsto přendejte na vál a důkladně propracujte. Pokud se vám zdá příliš lepivé, podsypejte trochou mouky.
  2. Hotové těsto rozdělte na 3 stejně velké díly, zabalte je do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici odpočívat.
  3. Každý díl těsta rozválejte na plát silný asi 0,5 – vzniknout by vám měl obdélník cca 25 x 30 cm. Během rozvalování se nebojte těsto pěkně podsypat moukou, aby se nelepilo na podložku. Potřete každý plát povidly (okraje nechte volné) a stočte do rolády. Konce zmáčkněte.
  4. Rolády přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Raději se snažte mít co největší rozestupy, rolády v troubě nabydou.
  5. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem a dejte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C. Pečte 40 – 45 minut. Zchladlé můžete začít krájet a servírovat. Sakrajda by vám však měla zabalená vydržet i několik dní.

Děkuji PROBIO za podnět pustit se znovu do tohoto receptu a za poskytnutí kvalitních ingrediencí, díky čemuž je výsledek maximálně perfektní!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *