Pohankové lívance s ricottou a jablky

Jak udělat kompromis v případě, kdy se chcete stravovat zdravě, ale přítel/manžel/děti se do zdravého jídla moc neženou? Někdy to jde dost těžko, a pokud se vám nechce vařit dvě jídla, musí někdo ustoupit a chtě něchtě si dát něco, co mu úplně nešmakuje. To není kompromis. Jak to tedy udělat, aby si se mnou na lívancích bez cukru pochutnal i ten, kdo sladkou chuť miluje?Když to zobecním, udělat kompromis jde ve chvíli, kdy připravujete jídlo, které jde v konečné fázi trochu přeupravit nebo ve chvíli, kdy stačí udělat jen drobnou práci vedle, abyste vykouzlili dvě varianty jídla. Druhá možnost je vymyslet zdravou variantu původně nezdravého jídla a udělat ho chutné a snesitelné. To se v některých případech nedá, proto se do toho u takových jídel raději nepouštějte 🙂 Pokud se někoho snažíte přimět jíst zdravě, může být taková snaha dost kontraproduktivní.
Jelikož se se situací, kdy nechci vařit dvě jídla, setkávám často, naučila jsem se jít zaručenému úspěchu naproti právě kombinací těchto způsobů. Přeji si, abychom byli spokojení oba a ano, přiznávám, vařím občas dvě jídla, ale dávám přednost jednomu, se kterým budeme oba spokojení. Na oplátku za to, že svému chlapovi uvařím nějakou prasárničku spolu pak nakupujeme bio a farmářské potraviny tak, jak si to přeju já.
Když zmíním nějaké praktické příklady, mohou to být následující. Například si rádi grilujeme maso a ryby na takovém tom klasickém kuchyňském grilu. To má rád asi každý. Nezabere to moc času, takže stačím během půl hodiny udělat jak zeleninovou přílohu, o kterou se rozdělíme oba, tak pečené brambory pro přítele, kterých si v troubě nemusím vůbec všímat. Pokud připravuju karbanátky, nesmažím je, ale upeču je v troubě. Pokud vařím těstoviny, vždycky můžu do vedlejšího hrnce hodit i celozrnnou variantu. Pokud bych vařila svíčkovou, odeberu si kousek masa a buď si k němu udělám rajčatovou omáčku, nebo propasíruju zeleninu bez zahuštění moukou. Pokud si přítel bude přát klasické české rizoto, můžu použít celozrnnou rýži a přidám více zeleniny. Pokud já si budu chtít dát květákový nákyp, posypu ho příteli ještě trochou parmezánu, aby měl větší šmrnc. Zrovna u tohohle jídla jsem se bála, že mi ho nesní, ale když jsem ho okořenila římským kmínem, mletým koriandrem, pepřem a čerstvou bazalkou, nepotřeboval ani ten parmezán.
Když si chceme udělat palačinky, sáhnu po pohankové mouce, která chutná po oříšcích a místo nutely se dá použít rozmačkaný banán s ořechovým máslem a kakaem. Nebo ochutím tvaroh a smíchám s ovocem. A jsme u toho – pokud nechci, nemusím jíst vůbec cukr. Protože palačinky a lívance jdou v konečné fázi buď dosladit ovocem, anebo javorovým sirupem. A pokud chci právě naopak jíst víc bílkovin a tuků, přidám si kvalitní tvaroh.
Doba přípravy: 40 minut
Množství: 12 – 14 lívanců
Suroviny:
- 150 g ricotty
- 1 vejce
- 120 g najemno nastrouhaného jablka
- 70 g pohankové mouky
- 30 g pohankových vloček
- ¼ lžičky sody
- 20 g chia semínek
- 100 ml mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- Kokosový olej
- Pokud chcete, můžete dosladit například stévií
- 2 středně velká jablka
- Hrst vlašských ořechů
- Máslo
- Javorový sirup
- Skořice
- Ricotta nebo zakysaná smetana
- Postup:
- V míse rozmíchejte ricottu s vejcem a nastrouhaným jablkem. Přisypejte pohankovou mouku a vločky, sodu a chia semínka. Promíchejte metlou nebo vařečkou. Přilijte mléko a citronovou šťávu, důkladně promíchejte, aby se sypké a tekuté ingredience dobře propojily.
- Rozehřejte lívanečník nebo pánev, potřete trochou kokosového nebo jiného rostlinného oleje vhodného na smažení. Těsto bude možná trochu tužší, lžící ho rozetřete do každého kolečka a pozvolna opékejte z obou stran.
- Jablko oloupejte (ale nemusíte) a nakrájejte na menší kostičky. Ořechy překrájejte nahrubo. Rozehřejte pánev a ořechy nasucho opékejte, dokud nezačnou zlátnout.
- Přidejte k ořechům oříšek másla, nakrájené jablko a chvíli míchejte. Přilijte asi lžíci javorového sirupu (podle vlastní chuti) a poprašte skořicí. Vařte ještě asi minutu.
- Směsí přelijte lívance. Podávejte s kopečkem ricotty nebo zakysané smetany.