Pražma s citrony a hráškovým pyré
Pražma má skvělé masíčko, které není třeba výrazně ochucovat. S lehkou přílohou vykouzlíte dietní oběd či večeři i během čtvrt hodiny.
Doba přípravy: 15 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 1 filátko pražmy královské
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- ½ citronu v biokvalitě
- Sůl
Hráškové pyré:
- 200g mraženého hrášku
- 10g másla
- ½ šalotky – asi 10g
- 1 – 2 polévkové lžíce smetany (minimálně 30% tuku)
- Sůl
Glazované mrkvičky:
- 50g prané karotky
- Oříšek másla (10g)
- 1 čajová lžička medu
- Čerstvě mletý pepř
- Malá špetka soli
Na dozdobení:
- Vločková sůl
Postup:
- Nejdříve si připravte hráškové pyré. V kastrůlku rozpusťte oříšek másla. Šalotku nakrájejte najemno a zpěňte. Přidejte hrášek, zalijte 100ml vody anebo zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli a vařte cca 3-5 minut. Přilijte smetanu a tyčovým mixérem vymixujte dohladka.
- Připravte mrkvičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a na 2 minuty povařte mrkvičky. Na pánvičce opět rozpusťte máslo, přidejte med a přisypte mrkvičky. Lehce opepřete a promíchávejte, dokud se mrkvičky nezačnou lesknout a lepit.
- Filátko přeřízněte našikmo. Rybu z obou stran osolte. Citron nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte citron a rybu položte na pánev kůží dolů. Asi po 1-2 minutách obraťte a dopečte stejně tak dlouhou dobu. Během pečení pokládejte na rybu plátky citronů.
- Na talíř naservírujte pyré, mrkvičky a navrch rybu s citrony. Posypte vločkovou solí.
1 porce obsahuje cca:
Energetická hodnota: 2 049 kJ
Bílkoviny: 37 g
Sacharidy: 34 g
– z toho cukry: 0 g
Tuky: 18 g
– z toho nasycené MK: 4 g
To vypadá tak nádherně, že i já, která nejím ryby bych se na to vrhla 😀
Děkuji 😀 To mě velice těší.