Pstruh lososovitý s lehce pikantní zeleninou
Jemný pstruh ovoněný rozmarýnem na křehké zelenině s lehce pikantní, nasládlou zeleninou…
Suroviny:
- Filet pstruha lososovitého
- 1 citron
- Asi 4 cl bílého vína
- Olivový olej
- Snítka rozmarýnu
- Sůl
Zelenina:
- 2-3 brambory
- 80 g řapíkatého celeru
- 80 g mrkve
- 1 lžička růžového pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce vinného octa
- ½ lžičky medu
- Sůl
Postup:
- Brambory omyjte a dejte vařit ve slupce do osoléné vody.
- Růžový pepř lehce podrťte v hmoždíři. V misce smíchejte vinný ocet, špetku soli, růžový pepř, med a olej. Důkladně prošlehejte.
- Rybu na kůži lehce nařežte, z obou stran potřete olejem, posypejte nasekaným rozmarýnem a osolte. Rozehřejte pánev a rybu kůží dolů vložte na pánev, asi po minutě podlijte lehce vínem a posypejte nastrouhanou kůrou asi z poloviny citronu. Přilijte ještě trošku vody a přiklopené duste asi 3 minuty. Podle chuti pokapejte citronovou šťávou.
- Dejte vařit vodu na blanšírování zeleniny. Řapíkatý celer oloupejte a zbavte ho „žilek“. Mrkev oloupejte a stejně tak, jako celer, nakrájejte na hranolky asi 5 cm dlouhé. Vroucí vodu osolte a vložte do ní zeleninu. Po třech minutách vyjměte a zchlaďte ve studené vodě, vyjměte a necháme okapat. Horké brambory rozkrojte na čtvrtiny a spolu se zeleninou vložte do mísy se zálivkou a promíchejte.