Semínkové hrudky s banánem
Z banánu se toho dá upéct spousta. Banánový chlebíček, bábovka, lívance, vafle… anebo třeba sušenky…noo, sušenky – pojmenovala jsem tento recept „hrudky“. Pod pojmem sušenky bych si spíš představila něco „suchého“, křupavého. A to tyhle banánové hrudky rozhodně nejsou. Naopak, jsou příjemně měkké a vláčné.
Krom toho, že semínkové hrudky s banánem uspokojí naše mlsné touhy po sladkém, můžou být bezva mlskou pro děti. Ty budou mít právě teď svátek, takže pokud nejste příznivce nezdravých dobrot, ale rádi dětem dopřejete zdravější alternativy, bude pro vás tento recept ideální.
Jestliže banán do pečení používáte, víte, že krom skvělé chuti a sladkosti dodává pečivu i vláčnost a měkkost. Využila jsem těchto jeho předností a použila ho jako základ a pojítko pro tyto hrudky se semínky. Sesypala jsem svá oblíbená chia, slunečnicová a lněná semínka, ale můžete sáhnout i po dalších druzích nebo drcených oříšcích, které máte rádi. Ořechy musím teď kvůli Honzíkovi a kojení chvíli ještě obcházet, ale seděly by mi tam jinak třeba mandličky nebo lískové oříšky. Doufám, že až povyroste, nebude trpět alergií, která by mi překazila představu o tom, jak si budeme společně pochutnávat na zdravých oříškových dobrotách. Já je totiž miluju 🙂 Ale pakliže bychom neměli na vybranou, byly by semínka a tyto hrudky z nich tou správnou volbou.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 25 minut
Množství: 16 kousků
Suroviny:
- 1 větší zralý banán – 120 g + asi ½ navrch
- 30 g másla
- ½ lžíce medu – 15 g
- 50 g ovesných vloček
- 30 g jemných ovesných vloček
- 25 g slunečnicových semínek
- 20 g chia semínek
- 15 g lněného semínka
- 20 g pohankové mouky
Postup:
- Banán rozmačkejte vidličkou na pyré.
- Máslo rozehřejte společně s medem a promíchejte s banánem.
- Přidejte vločky, semínka a mouku a promíchejte.
- Zbylou polovinu banánu nakrájejte na slabé plátky.
- Z těsta tvořte na plech hrudky – asi 4 cm v průměru, 1 – 1,5 cm na výšku. Na každou hrudku přimáčkněte plátek banánu. Pečte při 150 °C 25 minut.