Slávky na víně

Slávky na víně

Slávky nejsou jedno z těch jídel, které při podrobném prohlížení vypadá vábně. Pro někoho odpuzující vzhled ale kompenzuje jemná chuť, rychlá příprava a mnoho možností jejich využití. Tento základní recept vám zabere pouze pár minut.

Doba přípravy: 15 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 0,5 kg slávek
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dl bílého suchého vína
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hrst nasekané petrželky
  • Oříšek másla

 

Postup:

  1. Slávky propláchněte v misce s vodou. Ty, které jsou otevřené, vyhoďte.
  2. Šalotku nakrájejte nadrobno. Česnek nakrájejte na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujte šalotku, přidejte česnek a ještě chvíli opékejte. Zalijte vínem, přidejte sůl a pepř, vložte slávky, posypte petrželí a pod poklicí duste 5-6 minut. Během dušení promíchejte.
  4. Slávky vyndejte naběračkou na talíř. Hrnec stáhněte z plotny a přidejte máslo. Přelijte omáčkou.

Tip na servírování: Podávejte s bagetou.



4 komentáře k “Slávky na víně”

  • Recept dobrý, postup přípravi správně, nicméně slávky se s bagetou opravdu nejedí, podávají se obvykle s hranolkami a dochucenou majonézou.

    • Dovolím si nesouhlasit. Bageta má svůj význam i v tom, že jí lze namáčet ve šťávě. Hranolky nejsou typické středomořské jídlo, ale spíše výstřelek, který někomu chutná, ale osobně hranolky se slávkami opravdu neshledávám jako lepší variantu. Je to ale čistě na každém. Děkuji za názor 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *