Slepované kokosové hvězdičky
Receptů na vánoční cukroví je všude spousta. Težko vybrat to „nejlepší“. Mamka pro to většinou skončila na 25 druzích, na kterých si dala vždycky hrozně záležet a právem se moje cukroví na vánoční besítce řadilo do topky. Já se rok co rok snažím vymyslet něco nového, co jsme ještě nepekli. Což jde dost těžko, při takovém výčtu. Ale i proto mě to motivuje k vytvoření originálního receptu.
Letos jsem myslela, že upéct cukroví nestihnu – maximálně linecké. Měla jsem za to, že budu mít co dělat se v šestinedělí vypořádat s věcmi, které k tomu patří. Ale máme úžasné miminko a když vyspává anebo si ho ňuchňá tatínek, mám čas se vrhnout kromě úklidu i na další věci… Takže vida! S pečením se zadařilo. Nejen, že jsem musela připéct další linecké, a asi mě to ještě čeká, protože můj milovaný muž ho s chutí spásá už teď. Dokonce se mi podařilo vytvořit dva nové recepty. Jeden zdravější – na jemné pohankovo – špaldové rohlíčky s mákem a tento úžasný recept na vláčné kokosové hvězdičky.
Doporučuju ho vyzkoušet, protože to je nebe v puse. Kokos zbožňuju…dává chuti jakousi lahodnost a jemnost. Bezvadně se k němu hodí pikantní rybízová marmoška a temně hořká čokýna! No zkrátka – vyzkoušejte a uvidíte sami!
Suroviny:
- 130 g hladké špaldové mouky
- 40 g kokosové mouky
- 30 g strouhaného kokosu
- 40 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek
- Rybízový džem na promazání
- Hořká čokoláda na potření
- Strouhaný kokos na posypání
Postup:
- Mouky, kokos, cukr, máslo a žloutek zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 2 hodiny.
- Těsto vyndejte a nechte asi půl hodiny při pokojové teplotě, aby šlo lépe rozvalovat.
- Z těsta vykrajujte hvězdičky a přeneste na plec vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 160 – 170 °C a pečte, dokud nezačnou okraje lehce zlátnout.
- Vychladlé hvězdičky potírejte džemem a slepte. Nakonec přelijte rozpuštěnou čokoládou a posypejte kokosem.