Špaldový koláč s rajčaty
Každý rok se těším na sezónu rajčat a když přijde, tak si jí moc užívám, protože nikdy jindy během roku nechutnají tak skvěle, jako právě koncem léta. Po zbytek roku si sice rajčata kupuji v obchodech, ale jejich chuť a vůně se těm utrženým na zahradě nevyrovná. Mám kliku, že se naši na rozdíl ode mě umějí na zahradě ohánět a díky nim si můžu vždycky natrhat tolik, kolik chci – a v BIO kvalitě.
Naštěstí existují i trhy, kde si můžou rajčata opálená sluníčkem nakoupit všichni. Díky tomu ještě máme možnost znát jejich opravdovou chuť a vůni. tCo si budeme nalhávat, to u těch klasických supermarketových prostě ocenit nemůžeme. Nám se letos rajčat urodilo zase celkem dost, takže jsem se rovnou pustila do nového receptu, v němž jsem nechala vyniknout jejich krásu v plné parádě. A protože miluji slané koláče, nemohlo to dopadnout jinak, než takhle 🙂 Ano, mohla jsem udělat i omáčku na těstoviny, ty bych mohla jíst denně, ale nebyla by to žádná velká novinka 🙂
Než jsem zpracovala těsto a nechala ho vykynout, v klidu jsem se pustila do sklizně, nachystala si náplň a vše ostatní, čím jsem koláč dozdobila. Napadlo mě přidat černé olivy a cibulku, ale umím si představit koláč doplněný třeba ančovičkami nebo plátky cukety. To by se k rajčatům taky hodilo. Stejně tak, jako se k nim hodí parmezán. Trklo mě to během focení, takže jsem ho ještě zkusila trochu posypat a obě varianty – s i bez parmezánu – chutnají skvěle! 🙂
Doba přípravy: 45 minut
Doba kynutí: 1 hodina
Doba pečení: 45 minut
Množství: koláč o průměru cca 30 cm
Suroviny:
Těsto:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 150 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky cukru
- 4 g sušeného droždí
- 150 ml teplé vody
- 30 g olivového oleje
- Náplň:
- 200 g zakysané smetany
- 1 menší vejce
- 1 lžíce pokrájených bazalkových listů
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- Zralá rajčata
- Černé olivy bez pecky
- Červená cibule
- Bazalka
- Parmezán
- Postup:
- Obě mouky promíchejte se solí, cukrem a droždím. V míse smíchejte sypkou směs s vodou a olejem. Důkladně propracujte. Těsto nechte kynout asi 1 hodinu na teplém místě.
- Zakysanou smetanu prošlehejte s vejcem, solí, pepřem a pokrájenou bazalkou
- Rajčata překrájejte napůl. Cibuli nakrájejte na slabší klínky.
- Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na kulatý plát o síle asi 0,5 cm. Na těsto rozetřete směs se zakysané smetany tak, aby zůstaly asi pěticentimetrové okraje volné.
- Na náplň vyskládejte rajčata řezem nahoru. Osolte. Posypte cibulí a olivami.
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 45 minut.
- Před podáváním nechte zchladnout. Ozdobte lístky bazalky. Koláč můžete také servírova posypaný parmezánem.