Jaro přímo volá po zelených šťavnatých pokrmech, které překypují svěžestí. Špenát je typická sezónní surovina, kterou si můžete vypěstovat i doma. Nepotřebujete k tomu záhon, stačí i obyčejný truhlík, který po sklizení špenátu opět osadíte a znovu sklízíte.
Přestože vám po špenátu nenarostou svaly jako Pepkovi Námořníkovi, můžete si ho cenit díky spoustě vitaminů a minerálů, které obsahuje. Jedním z cenných vitaminů je vitamin A. Betakaroten je nejen skvělý antioxidant, skvěle působí na kvalitu pokožky. Retinol příznivě působí na zrak a chrání sliznice. Z vitaminů B je třeba zmínit především kyselinu listovou, která je důležitá nejen v těhotenství. Působí na krvetvorbu a duševní zdraví. Dále špenát obsahuje vápník, hořčík, sodík, železo a mangan. Tyto minerály se vedle krvetvorby podílejí na stavbě kostí, působí na tkáně, nervovou soustavu a jsou potřeba pro další tělesné procesy. Nicméně není třeba se dále zabývat biochemií, protože evidentí je, že špenát bychom měli do svého jídelníčku pro své pozitivní účinky zařadit za každou cenu.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 70 minut
Množství: hluboká koláčová forma o průměru 28 cm
Suroviny:
- 120 g hladké mouky
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g másla
- 1 čajová lžička soli
- 60 ml vody
- 1 vejce
Náplň:
- 500 g listového špenátu (nebo mraženého)
- 3 vejce
- 500 g měkkého polotučného tvarohu
- 45 g nastrouhaného tvrdého sýru Gran Moravia nebo parmezánu
- 200 ml smetany
- Větvička tymiánu
- Na špičku nože muškátové oříšku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Navíc:
- 5 vajec
Postup:
- Mouku smíchejte v míse. Přidejte máslo, lžičku soli a propracujte prsty v drobenku.
- Přilijte vodu, přidejte vejce a vypracujte pružné těsto. Těsto rozválejte na plát. Vymazanou formu vyložte těstem, propíchněte několikrát dno vidličkou a vložte vychladit do lednice na 20 minut nebo do mrazáku na 5 minut.
- Těstem vyloženou formu vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a pečte naslepo 20 minut. Poté alobal s luštěninami odstraňte a pečte 5 minut.
- Než se korpus předpeče, připravte náplň. Špenát přelijte horkou vodou a nechte v sítu okapat. Vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- V míse rozmíchejte 2 vejce s tvarohem. Otrhejte větvičku tymiánu, lístky přidejte k tvarohu. Přidejte muškátový oříšek, asi 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř a promíchejte metlou. Přidejte nastrouhaný sýr, smetanu a špenát a promíchejte.
- Do předpečeného korpusu nalijte směs a pečte 40 minut.
- Troubu přepněte na horní ohřev. Roztlučte jedno vejce po druhém a vždy odlijte asi polovinu bílku stranou. Žloutek s trochou bílku vyklepněte na povrch koláče. Takto to zopakujte s dalšími čtyřmi vejci. Žloutky můžete propíchnout. Vložte zpět do trouby a dopečte 5 – 10 minut.
Ten je dokonalý! 🙂
Včera uvareno a ještě ted se oblizujeme? zarazuji do svých oblíbených receptu. Trochu jsem upravila – pridala lososa, na horu nedávala vajíčka….jen priste uberu soli, pro nas bohate staci 1 KL místo dvou? je to dobrota?
Děkuji, to mě těší, že jsem Vás inspirovala. Varianta s lososem bude rozhodně báječná 🙂