Striploin steak s pečenými steakovými hranolkami

Striploin steak s pečenými steakovými hranolkami

Striploin nebo také sirloin steak z nízkého roštěnce patří mezi steakovou klasiku, kterou byste měli zvládnout levou zadní. Pokud ale neseženete vyzrálé maso, raději se do steaku nepouštějte, měli byste co dělat s kousáním. Možná by vás to dokonce přestalo bavit.

Přiznám se, moje první zkušenost s hovězím steakem nebyla moc dobrá, a tak jsem neměla chuť se o to pokoušet doma. Byla jsem odrazená tím, že z masa je pak nakonec guma a že za dobré maso utratím jmění. Ono to není tak úplně pravda. Sice není maso na steaky jedno z těch nejlevnějších, určitě si v případě steaku raději připlatím, než abych utřela slzu nad kusem podrážky.

Doba přípravy: 40 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

Steaky:

  • 2 steaky z nízkého roštěnce o celkové váze 400 – 500 g
  • bylinky – bazalka, pažitka, tymián
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • čerstvě mletý pepř

Hranolky:

  • 6 středně velkých brambor o celkové váze asi 400 – 500 g
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 210 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Brambory oloupejte a nakrájejte podélně na klíny. Vložte do vody, sceďte a osušte. Brambory promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje a rozprostřete na plech. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Posolte až před podáváním.
  2. Maso nechte vyndané z lednice alespoň půl hodiny. Troubu předehřejte na 100 ⁰C. vložte do trouby plech nebo pekáček. Rozpalte si pánev. Když se z ní začne kouřit, steaky důkladně obalte v olivovém oleji a položte na pánev. Opékejte 3 minuty z obou stran. Poté steaky vložte do trouby na připravený plech nebo pekáček a nechte 10 minut dojít. Po upečení nechte odležet ještě 5 minut.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *