Tapiokový pudink s kokosovým mlékem
Znáte tapioku? A říká vám něco slovo „maniok“. Možná, že o této rostlině z Jižní Ameriky už jste něco slyšely. Konzumují se její hlíznaté kořeny, které obsahují hodně škrobu. Právě z něj se tapioka vyrábí. Seženete ji úředevším ve formě perliček a mouky.
Tapioka obsahuje včetně jiného také také draslík, fosfor, hořčík a vápník. Díky vysokému obsahu polysacharidů má schopnost zasytit na dlouhou dobu. Hodí se k přípravě kaší, pudinků, k výrobě pečiva a placek, k zahušťování polévek a dalších pokrmů. Oživit může i některé nápoje. Tapioka je bez lepku, tudíž si jí mohou dopřát i celiaci a lidé, kteří se lepku vyhýbají.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 menší porce
Suroviny:
- 50 g tapiokových perliček
- 100 ml kokosového mléka (hustého)
- 150 ml vody
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Tapioku naypejte do menšího kastrolu, zalijte vodou a kokosovým mlékem. Přidejte cukr a pozvolna vařte 20 minut, dokud perly nezměknou a směs nebude houstnout. Často tapioku promíchávejte.
- Směs nechte trochu zchladnout, promíchávejte. Naplňte do skleniček a ozdobte ovocem.
Navíc si připravte oblíbené ovoce na horní vrstvu, kterou krátce povaříte (s trochou cukru).