Taštičky plněné špenátem a ricottou se zleninovou směsí
Ověřené duo – špenát a ricottu jsem zabalila do celozrnného těsta a doplnila křehkou zeleninou ovoněnou rozmarýnem.
Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 ks jako předkrm / 1 porce jako hlavní jídlo
Suroviny
Taštičky:
- 2/3 vejce
- Hladká mouka – 1:1 celozrnná (pšeničná) a světlá
- Sůl
Náplň:
- 35 g špenátu
- 65 g ricotty
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl
Zeleninová směs:
- 75 g lilku
- 1 řapík celeru
- ½ menší cibule
- 5 ks cherry rajčat
- ½ plechovky sterilovaných rajčat
- 1 lžíce oleje
- Sůl
- 1 snítka rozmarýnu
Postup:
- V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a vložte dovnitř listy špenátu. Nechte špenát jen ovadnout a ihned sceďte. Vložte jej do studené vody aby si zanechal barvu a chuť. Sceďte a nechte vykapat v cedníku.
- V misce smíchejte 2/3 vejce s moukou a vypracujte těsto, které by mělo být tuhé, ale pružné. Zbytek vejce si nechte na potření těsta a do náplně.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte nadrobno. Smíchejte s ricottou, ochuťte muškátovým oříškem a solí.
- Vyválejte těsto na tenký obdélník a v polovině překrojte – abyste měli dva stejné pláty, na jeden plát se bude dávat náplň a druhý jej bude překrývat.
- Jednu část těsta potřete vejcem podél okrajů a pak křížem uvnitř (berte v úvahu že vytvoříte 4 taštičky). Zbytek vejce přimíchejte do náplně.
- Do každé části plátu těsta naneste hromádku náplně. Druhým plátem překryjte první a snažte se pevně přimáčknout kolem náplně tak, aby vevnitř nebyl vzduch. Nožem oddělte jednotlivé taštičky.
- Taštičky vložte do vroucí osolené vody a 7 minut vařte. Poté vyjměte z vody a nechte okapat.
- Na pánvi rozehřejte olej. Zeleninu nakrájejte na kostky a nechte restovat na pánvi asi 3 minuty. Přidejte sterilovaná rajčata, nasekaný rozmarýn, osolte a asi 2 minuty prohřívejte . Nakonec přidejte přepůlená cherry rajčata a prohřejte.
- Na pánev vložte taštičky a opatrně smíchejte se směsí.