Těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou

Těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou

Milovníci pasty mají 25.10. co slavit. Těstoviny mají svůj mezinárodní den a tak není od věci věnovat jim nový recept. Těstoviny vnímám jako hrozně jednoduché a rychlé jídlo, které si zvládnete připravit i když máte v lednici a špajzu vyrabováno, proto i tenhle recept jsem pojala tak, abyste ho zvládli připravit raz dva.

Výjimkou těch rychlých receptů na těstoviny jsou samozřejmě lasagne a plněné druhy těstovin. Mimochodem, víte, že existuje více než 300 druhů těstovin?Pro tenhle recept jsem vybrala jedny z těch základních, které zná každý – tagliatelle. I přesto, že bych si je mohla vyrobit doma sama, zvolila jsem jednodušší variantu a vybrala si „domácí“ hotové, čerstvé těstoviny ve Sklizeno. Zrovna měli v chlaďáku špenátové těstoviny, takže jsem se vrhla na zelenkavou variantu, se kterou jsem sladila další použité ingredience.

Těmi jsou například avokádo, cuketa a řapíkatý celer. K avokádu bych chtěla dát jedno upozornění – použijte zralé měkké avokádo, které vám další suroviny skvěle propojí a získáte díky němu krémovitou konzistenci omáčky.

K řapíkatému celeru bych Vám ráda řekla něco málo ke svému zjištění. Jde o to, že celer vypěstovaný lokálním farmářem, má úplně jiné grády – líší se nejen vhledem, ale i chutí a pevností. Pokud budete mít možnost koupit si celer z rukou malého pěstitele, určitě mu dejte přednost.

Parmezán miluju! Tuhle surovinu jsem si prostě odpustit nemohla už proto, že když se řekne slovo „těstoviny“, vybavím si i tenhle sýr, který se spíš používá jako koření. Dá jídlu ten správný šmrnc. Sáhla jsem po jemnějším, dvanáctiměsíčním sýru. Ten nepřebil chuť dalších surovin, ale zároveň jídlo pozvedl.

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 2 – 3 porce

Suroviny:

  • 1 balení (380 g) čerstvých těstovin – tagliatelle
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 250 g cukety (cca 15 cm středně velké cukety)
  • ½ vyzrálého avokáda
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 g parmezánu
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst bazalkových lístků
  • Čerstvě mletý pepř
  • Rukola a piniová semínka na posypání

 

Postup:

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny.
  2. Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova.
  3. Řapíkatý celer nakrájejte našikmo na slabé plátky. Cuketu nakrájejte na hranolky – ukrojte asi 7 cm cukety a rozkrájejte na hranolky cca 1 cm x 1 cm silné. Přidejte k cibuli, osolte a pozvolna opékejte, dokud zelenina nezměkne.
  4. V misce rozmačkejte avokádo vidličkou a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte nastrouhaný parmezán, prolisovaný stroužek česneku a rozmíchejte. Bazalku nakrájejte na co nejjemnější kousky a vmíchejte ji do omáčky. Podle chuti dopepřete a případně dosolte.
  5. Těstoviny promíchejte důkladně s omáčkou.
  6. Nakonec do těstovin vmíchejte zeleninu opečenou na pánvi a servírujte. Posypejte rukolou a piniovými semínky. Pro zvýraznění jejich chuti doporučuji nasucho opražit na pánvi.

Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitníc surovin pro tento recept!



2 komentáře k “Těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou”

  • Naprosto dokonalé, ta kombinace je super,ještě jsem přidala čerstvé krémové žampiony a naprosto vynikajici. Tenhle recept si rozhodně uložím🤩

    • Jee moc děkuji 🙂 To mě těší. Pokud budete hledat novou inspiraci, mrkněte na můj blog zdravezivena.cz. Tento pomalu opouštím kvůli zastaralému rozhraní, na kterém byl postaven.. Děkuji za přízeň! 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *