Těstoviny s lososem, cuketou a sušenými rajčaty
Přestože není týden, kdy bychom se doma obešli bez těstovin, uvědomila jsem si, jak málo receptů mám na blogu. A přitom se mezi vámi najde tolik milovníků těstovin. Tento deficit je potřeba napravit! 🙂
Většinou jsou to soboty, kdy si na nich pochutnáváme. Víkend utíká tak rychle, proto rychlý recept v podobě těstovin přijde vhod, aby zbylo ještě dost času na další aktivity. Velice často je připravuju fusilli s rajčatovou omáčkou, cuketou a parmezánem. Mamka zase miluje recept s většími kousky rajčat a olivami. Myslím, že každý preferujeme určitý typ těstovin a recept, který vaříme pořád dokola. A přitom byste našli nespočet možností pro přípravu této italské domény.
Jestli těstoviny vznikly v Itálii, se dá tvrdit stěží. Říká se, že kolíbkou těstovin je Čína, spekuluje se i o Africe. Ať je to jak chce, Itálie je těstovinami proslulá a dokáže si vyhrát s tolika druhy, že bychom je všechny ani nevyjmenovali. Stejně jako máme oblíbené recepty, máme určitě oblíbený i typ těstovin. Jak jsem psala, u nás doma jsou to fusilli. Šikovně do vroubků vtáhnou omáčku anebo kousky bylinek, navíc dobře drží na talíři a dají se pohodlně jíst. Proto jsem je využila i v tomto receptu.
Připravila jsem dvě varianty – druhá spočívá jen v přidání zakysané smetany, která dodá těstovinám příjemnou svěžest. Lehká kyselost se k rybám hodí, proto zkuste přidat i pár kapek k té základní variantě.
K přípravě lososa chci říct jen drobnost – přidávala jsem kousky lososa na pánev k zelenině, čímž se při vmíchávání trochu rozpadly. Kdo by chtěl v těstovinách pevné kousky ryby, může lososa opéct na pánvičce zvlášť a těstoviny na talíři rybou jen posypat.
Jinak bych chtěla vydvihnout super čerstvost lososa z Fresh Bedýnek. Bedýnka mi přišla v pátek a v neděli jsme večeřeli ještě opečené steaky, které vůbec nezapáchaly, byly zkrátka luxusní. Možná vás zarazí, že jsem propagátorka divokého lososa a tady jsem použila klasického. Ano, pravda, že bych spíš uvítala divočkáka, ale pro jednou… Měli jsme na lososa velkou chuť, takže jsme ho po delší době zkusili a byli mile překvapení. Často se totiž stává, že nekvalitní kousky divně smrdí,..jakokdyby umělotinou, nebo jak bych to popsala. A tento losos byl fakt na jedničku 🙂
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 250 g těstovin – pro přípravu bez zakysky jsem použila semolinové bio fusilli , se zakyskou celozrnné fusilli
- 300 – 350 g lososa (čistá váha bez kůže)
- Citron
- Sůl
- Olivový olej
- 3 jarní cibulky
- 300 g cukety
- 20 g sušených rajčat (bez oleje)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu
Postup:
- Dejte vařit těstoviny.
- Lososa nakrájejte na menší kousky a pokapejte citronem.
- V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje. Cibulku nakrájejte na slabá kolečka, cuketu nakrájejte na slabá půlkolečka. Opékejte na oleji dozlatova. Rajčata nakrájejte najemno a spolu s prolisovaným česnekem přidejte do pánve. Osolte a přidejte tymián. Opékejte asi minutu a pak shrňte ke straně. Do pánve přidejte kousky lososa a opečte ze všech stran.
- Do pánve přidejte scezené těstoviny, zakápněte trochou olivového oleje, případně trochou citronové šťávy a promíchejte.
TIP: těstoviny můžete před vložením na pánev promíchat se dvěma lžícemi zakysané smetany.
Děkuji Fresh Bedýnky za dodání kvalitních surovin!