Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolky
Tilápie, nebo také okounovec, je sladkovodní ryba, jejíž maso je pevné a jemné. Této sestavě s lehkou grepovou omáčkou a celerovými hranolky nelze odolat. Krásné vůně, barvy a chutě potěší každého nadšeného gurmána.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení hranolek: 30 minut
Možství: 1 porce
Suroviny:
- 1 filátko tilápie
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Pár snítek tymiánu
- Kůra z růžového grepu – asi 10 g
Grepová omáčka:
- 10g másla
- ½ šalotky (10g)
- 4 cl čerstvě vymačkané šťávy z růžového grepu
- 2cl smetany 31%
- Pár vlásků šafránu
- Sůl
Celerové hranolky:
- 150g celeru, očištěného
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Celer nakrájejte na cca 2cm široké hranolky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a celer vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut.
- Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
- Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1-2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián.
- Na talíř nasype hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.