Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolky

Tilápie s grepovou omáčkou a celerovými hranolky

Tilápie, nebo také okounovec, je sladkovodní ryba, jejíž maso je pevné a jemné. Této sestavě s lehkou grepovou omáčkou a celerovými hranolky nelze odolat. Krásné vůně, barvy a chutě potěší každého nadšeného gurmána.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení hranolek: 30 minut

Možství: 1 porce

Suroviny:

  • 1 filátko tilápie
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Pár snítek tymiánu
  • Kůra z růžového grepu – asi 10 g

Grepová omáčka:

  • 10g másla
  • ½ šalotky (10g)
  • 4 cl čerstvě vymačkané šťávy z růžového grepu
  • 2cl smetany 31%
  • Pár vlásků šafránu
  • Sůl

Celerové hranolky:

  • 150g celeru, očištěného
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Celer nakrájejte na cca 2cm široké hranolky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a celer vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a nechte okapat. V míse promíchejte olej, špetka soli a čerstvě mletý pepř. Přidejte celer, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 30 minut.
  2. Na malé pánvičce rozehřejte máslo. Šalotku nakrájejte tak najemno, jak to půjde. Zpěňte ji na másle a přilijte grepovou šťávu se smetanou. Přidejte šafrán, trošku soli a prohřívejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Rybu překrojte šikmým řezem, osolte z obou stran. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na větší kusy pokrájenou kůru, tymián a rybu položte kůží dolů na pánev. Občas potřete kůrou a bylinkami. Rybu po 2 minutách obraťte a ještě 1-2 minuty dopékejte. Opět potřete kůrou, položte na rybu tymián.
  4. Na talíř nasype hranolky, naservírujte kousky ryby, přelijte omáčkou. Můžete podávat se skrojky grepu.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *