Trhané vepřové maso na pivu
Období masopustu se posouvá podle Velikonoc, což pro vás určitě není žádná novinka. Tenhle rok konkrétně trvá od 6. ledna do 6. března. K jeho vyvrcholení patří karnevalové průvody, zabijačky, hodování… Všechno se točí kolem vepřového masa, smažených koblih a dalších tradičních moučníků, a tak není divu, že tradičně tohle období patřilo svatbám.
V dnešní době už se postní období před Velikonocemi moc nedodržuje, zato masopust si spousta lidí dopřává s radostí. Jitrničky, škvarky, paštiky, koláče, koblihy a pálenice – Češi to mají prostě rádi. Ale ne všichni. Třeba já to nemám ráda. Nesnáším krvavou polívku, nejím jelita ani tlačenku. Škvarky beru obloukem a koblihy? Tak o tom ani nemluvím. Smažené věci prostě nejsou pro mě. Ble! Obecně vlastně nemusím ani vepřové. Jediná úprava vepřového, která je má oblíbená, je ovar s křenem a hořčicí anebo trhané maso. V každém případě musí jít o dobré, kvalitní maso.
Jak víte, spolupracuji se Sklizenem. Kupuji tam své milované farmářské bio sýry, vajíčka, kuřecí i hovězí maso, ale po vepřovém jsem nikdy nesáhla. Řekla jsem si: ,,Proč ne? Když je ten masopust.“ A tak jsem udělala výjimku a sáhla jsem po vepřové kýtě. Rozhodla jsem se tématicky zasáhnout masopust a vymyslet recept, který by byl kompromisem mezi mou „oblibou“ vepřového masa a oblibou zdravého jídla. A tady je – trhané vepřové maso na pivu.
Doba přípravy: 20 minut + 3 hodiny pečení
Množství: 4 porce
Suroviny:
- 500 – 600 g vepřové kýty
- 500 ml dobrého černého piva
- 1,5 lžíce medu
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Vepřové maso osolte a opepřete ze všech stran. Do pekáče nalijte pivo, přidejte med, koření a do lázně položte maso. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Během pečení maso otáčejte.
- Po 3 hodinách by mělo být maso měkké. Vyndejte ho z pekáče. Pomocí vidliček maso natrhejte na vlákna.
- Šťávu z masa zredukujte na plotně, aby byla výraznější. Můžete přidat trochu másla. Šťávu smíchejte s masem a podávejte s bramborovou kaší.
TIP: Pro vylepšení bramborové kaše můžete přidat med a hrubozrnnou hořčici.
Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitních surovin!