Valentýnský red velvet cake

Valentýnský red velvet cake

Za týden tu máme svátek zamilovaných – Valentýn. Není třeba plašit a vymýšlet hogo fogo dárky ani nemusíte Valentýna zazdít bonboniérou. Vaší drahou polovičku potěšte z lásky připravovaným dortíkem, kterým dokážete, že jste si s dárkem dali opravdu záležet.

KORPUS

Red velvet cake je stále horkým favoritem mezi dorty v USA. Jak se zdá, i u nás mu pomalu přicházíme na chuť. Nebo aspoň u nás doma jsme mu propadli. Nevymyslela bych lepší název, než „velvet“ – sametová chuť plyne z jemné vláčné konzistence. Je prostě… doplňte mě prosím sami, já nemám slov!

Přestože vymýšlím recepty na různé moučníky, na red velvet si bez receptu netroufnu a tak vezmu k ruce návod z časopisu F.O.O.D.

Red velvet cake

Suroviny (forma srdce cca 24 cm):

  • 110 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 300 ml podmáslí
  • Červené barvivo (gelové)
  • 250 g hladké mouky (Babiččina volba – dortová)
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 ⁰C. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, ráfek vymažte máslem.IMG_1328
  2. Mouku dvakrát prosejte přes síto. Smíchejte se solí, škrobem a kakaem a ještě dvakrát prosejte.1
  3. V podmáslí rozmíchejte potravinářské barvivo. Přidejte ho tolik, aby bylo podmáslí pěkně červené.
  4. V míse utřete máslo s cukrem do bílé pěny. Zašlehejte jedno vejce po druhém.34
  5. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchávejte podmáslí a moučnou směs.5
  6. Do octa nasypte sodu a rychle vmíchejte do těsta.Těsto nalijte do formy, rozetřete a vložte do trouby. V receptu byla uvedená doba pečení 30 minut, ale mně se těsto ještě vlnilo a nakonec jsem pekla korpus necelou hodinu.6

Na pečení dortů, bábovek a rolád používám dortovou mouku od Babiččiny volby. Těsto je díky ní vláčné, pružné, měkké, zkrátka tak, jak to má být.

 

KRÉM

Když jsem vymýšlela, kterým krémem bych vyladila dort k dokonalosti, vzpomněla jsem si na krém z bílé čokolády, kterým jsem kdysi plnila narozeninový dort pro mamku. Doufala jsem, že se mi i tentokrát povede. No… jak to dopadlo se dočtete dál ?

Přiznám se…měl to být dort s krémem z bílé čokolády. A ten jsem také připravovala. Lehce jsem si ho šlehala až jsem ho přešlehala. Ano, přiznávám, že i já občas šlápnu vedle. K dortu jde moc dobře…když se povede.

Když se vám taková věc stane, nahřejte krém a opět ho vychladlý dejte do lednice. A pak ho opatrně šlehejte do zhoustnutí. Krémem jsem nakonec dort naplnila, ale během improvizování a zachraňování pohromy jsem přišla na zásadní věc!!!

 

Krém z bílé čokolády

Krém si připravte nejlépe den předem a dostatečně ho vychlaďte v lednici.

Suroviny:

  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 300 g bílé čokolády
  • 60 g másla

Postup:

Postup:

Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přilijte smetanu, přidejte máslo a za občasného míchání přiveďte k varu. Nechte krátce probublat a odstavte. Než krém zchladne, občas ho prošlehejte metlou, aby se neutvořil škraloup. Vystydlý krém vychlaďte v lednici.7

Vychlazený krém vyšlehejte ručním šlehačem. Bude se vám zdát, že to nemůže ztuhnout, ale opravdu se nebojte a šlehejte dál. Ve chvíli, kdy krém začne houstnout, vypněte šlehač.

Před vyšleháváním - vyšlehaný krém
Před vyšleháváním – vyšlehaný krém

 

Když krém selže, mějte v záloze další řešení:

Plán B:

Když už není čas, nezapomeňte mít v záloze 500 ml smetany navíc a 2 ztužovače.

Víte, na co jsem tedy přišla při své improvizaci? Že ta smetana navrchu je mnohem lepší, než kdyby tam byl jen čokoládový krém, který je docela dost sladký. Takže chutě skvěle vyvážíte a dort bude ještě větší pecka – jako obláček!

Moje rada: udělejte poloviční množství čokoládového krému a ušlehejte 250 ml smetany se ztužovačem. Lehce oslaďte. Vnitřek dortu pomažte krémem z bílé čokolády a vršek načančejte lehkou smetanou.

 

Plán C:

Moje osvědčená klasika – mascarpone krém: ZDE (viděla bych to na poloviční dávku)

Všichni víme, co obnáší „den blbec“. Takže když se do takového „úspěšného dne“ probudíte právě když se pustíte do pečení red velvet cake, mějte v rukávu ještě další eso. Napadlo mě, že když už jsme u záložních plánů, mějte plán i pro případ, že se naprostou náhodou nepovede ani korpus. V nouzi sáhněte pro recept také v odkazu výše. Ten se povede na 100%.

ZDOBENÍ

Rozkrojte vychladlý korpus napůl a promažte. Přiklopte druhou polovinou a opět potřete krémem.

Čím valentýnský dortík ozdobit? S malinami nešlápnete vedle. Jelikož ale doma nemám Marušku, která by mi skočila natrhat čerstvé maliny a v obchodě jsem zrovna neměla kliku, šáhla jsem po čokoládě a začala lžičkou tvořit srdíčka. Pokud zvolíte tuto variantu, lijte čokoládu na pečící papír anebo použijte fígl, který mě naučila na cukrářském kurzu paní Berzsiová. Na otočený pečící plech natřete olej. Pak vezměte pevnou fólii – hladkou košilku na papíry a tu přitiskněte na pomaštěnou plochu. Utěrkou odstraňte bublinky a teď už se pusťte do vyrábění srdíček.

Zdobila jsem dort dále prachovou perleťovou barvou a čokoládovými srdíčky, které jsem vytvářela jednoduše lžičkou. Navíc jsem je potřela také trochou perleťové barvy a okolo lehce rozhodila pár cukrových srdíček.

 

Tak teď už víte, čím se na Valentýna blýsknout a jak zachránit situaci, pokud se vám dort nebude dařit podle představ ?



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *