Vepřová panenka na jehle s teplým rajčatovým dipem

Vepřová panenka na jehle s teplým rajčatovým dipem

Kořenitá vůně a lahodná chuť.. hotové za pár minut..

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut

Množství: 2-3 porce

Suroviny:

  • Asi 470 g vepřové panenky – použila jsem palce
  • 3 lžíce oleje + na pánev (asi 1 lžíce)
  • Špetka pepře
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • 2-3 červené cibule

Dip:

  • 1 malá červená cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce vody
  • 2 větší oloupaná rajčata
  • Sůl a pepř
  • 1 lžíce oleje

 

Postup:

  1. Nové koření a rozmarýn rozdrťe najemno v hmoždíři. Maso nakrájejte na kostky (cca 4cm). V míse smíchejte olej, koření a povidla a procmíchejte s masem. Nechte marinovat.
  2. Maso lehce osolte a napichujte na jehly nebo špejle ( namočené 10 minut ve vodě). Maso střídejte s cibulí nakrájenou na šestinky. Než napíchnete cibuli, vyjměte z vrcholků klínků asi tři vrstvy – budou lépe držet na jehle a středy použijete na omáčku.
  3. Rozpálenou pánev potřete olejem špízy rychle opečte ze všech stran – jen tak krátce, aby se maso zatáhlo a povidla lehce zkaramelizovala. Špízy dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C, pečeme asi 20 minut.
  4. Zbytky cibule a celou cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte dozlatova. Mezitím nakrájejte rajčata na drobné kostičky. K cibuli přícmíchejte protlak, zarestujte. Přidejte  rajčata, podlijte vodou, osolte a opepřete, asi 2 minuty duste.

Podávejte např. s pečenými bramborami.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *