Vepřová panenka na jehle s teplým rajčatovým dipem
Kořenitá vůně a lahodná chuť.. hotové za pár minut..
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut
Množství: 2-3 porce
Suroviny:
- Asi 470 g vepřové panenky – použila jsem palce
- 3 lžíce oleje + na pánev (asi 1 lžíce)
- Špetka pepře
- 1 lžíce švestkových povidel
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl
- 2-3 červené cibule
Dip:
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce vody
- 2 větší oloupaná rajčata
- Sůl a pepř
- 1 lžíce oleje
Postup:
- Nové koření a rozmarýn rozdrťe najemno v hmoždíři. Maso nakrájejte na kostky (cca 4cm). V míse smíchejte olej, koření a povidla a procmíchejte s masem. Nechte marinovat.
- Maso lehce osolte a napichujte na jehly nebo špejle ( namočené 10 minut ve vodě). Maso střídejte s cibulí nakrájenou na šestinky. Než napíchnete cibuli, vyjměte z vrcholků klínků asi tři vrstvy – budou lépe držet na jehle a středy použijete na omáčku.
- Rozpálenou pánev potřete olejem špízy rychle opečte ze všech stran – jen tak krátce, aby se maso zatáhlo a povidla lehce zkaramelizovala. Špízy dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 170 °C, pečeme asi 20 minut.
- Zbytky cibule a celou cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte dozlatova. Mezitím nakrájejte rajčata na drobné kostičky. K cibuli přícmíchejte protlak, zarestujte. Přidejte rajčata, podlijte vodou, osolte a opepřete, asi 2 minuty duste.
Podávejte např. s pečenými bramborami.