2x piškotová roláda
V únoru měla moje mamka narozky. „Mami, jaký chceš upéct dort?“ zeptala jsem se oslavenkyně. Místo dortu si mamka přála upéct světlou roládu. Její příprava mi zabrala mnohem méně času než v případě načančaného dortu, a i přesto si na ní všichni pochutnali. Zaujala na Facebooku i Vás. Dostala jsem otázku, jestli bych mohla recept sdílet. S velikou radostí na tuto prosbu reaguji a to hned ve dvou provedeních.
Co je piškotové těsto? Piškotové těsto spojujuje jeho lehkost a nadýchanost a také způsob přípravy jeho základu. Piškotové těsto se připravuje našleháním vajec s cukrem. V některém receptu můžete narazit na oddělování žloutků od bílků. Žloutky se vyšlahají s cukrem, z bílků se připraví sníh, který těsto ještě nadlehčí. Ne vždy je potřeba tyto dva procesy oddělovat. Až budete připravovat tuto verzi, zjistíte, že není potřeba žloutky a bílky šlehat zvlášť. Ještě detail k vejcím – ideální budou při pokojové teplotě.
Vzduchem nasycená vaječná pěna se pak propojí se sypkou složkou – mouka, kokos, kakao, oříšky apod., kterou je nutno zlehka – co nejvíce opatrně vmíchat krouživými pohyby do vaječné pěny. Čím méně vám bude stačit pohybů k důkladnému promíchání, tím lépe. Nedám dopustit na silikonovou stěrku. Veškeré těsto jí setřu od okrajů mísy a nadlehčím.
Do těsta se také někdy přimíchává trochu vody (v případě, že vejce při šlehání nahříváte mírně nad parou) anebo oleje pro zvláčnění.
Připravené těsto vylijte těsto na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete do vrstvy silné 1 – 1,5 cm. Moc se s tím nepárejte, ať z nadýchaného těsta nedostanete vzduch. A pak šup s tím do předehřáté trouby na 190 °C. Troubu neotevírejte, ať vám těsto nespadne. Pečení trvá 8 – 10 minut. Tehdy už se na plát můžete podívat, zda je narůžovělý a uprostřed měkký, jako houba, ale ne tekutý.
Upečený plát sejměte z plechu na utěrku. Nechte 2 minuty orazit. Okraj utěrky přehněte přes delší stranu plátu a stočte. Nesnažte se roládu utahovat, ale neměla by být úplně navolno. Nechte jí vychladnout spojem dolů – tak, jak to bude, až bude naplněná.
Zchladlou roládu rozviňte. Pomalu a opatrně odtrhávejte pečící papír. Na rozbalenou roládu naneste krém a rozetřete. Okraj, který bude vespod, natřete jen velice tence, aby krém nevytékal.
Teď tedy něco k chuti a zdobení… Světlá roláda snese různé druhy marmelád, nutelu nebo přírodní oříškové pasty a krémy, kterými můžete těsto před stočením potřít – poslouží buď jako lehká vrstva pod krém, anebo jimi můžete krém právě nahradit. Oříškové pasty můžete také vmíchat do krému. Krém nemusíte připravovat nutně ze šlehačky a mascarpone. Pokud je na vás mascarpone těžké, vyměňte ho za tvaroh, anebo tvaroh za šlehačku atd. Osladit je můžete různými druhy sirupů.
Světlou roládu jsem zdobila kokosem. Plátky vykouzlí pěkný efekt a to i v případě, že je lehce opečete nasucho na pánvi. Kokos není jediný druh ořechu, který na roládě vynikne – zkuste i jiné druhy. Stejně tak to je s ovocem. Pokud jste milovník ananasu, jahod nebo mandarinek, pusťte se do vlastních kreací. Já budu velice ráda, když se mi pochlubíte svými nápady.
Pokud budete potřenou roládu v kokosu nebo oříšcích obalovat, vynechte horní část, na kterou budete řezanou trubičkou nanášet krém. Krémové zdobení by vám špatně drželo. Kromě ořechů, kokosu a ovoce můžete roládu zdobit i čokoládovými hoblinkami, nasekaným karamelem atd. Hezké jsou sice i cukrové perličky, ale zuby je nemají příliš v lásce.
Tmavá roláda je připravená prakticky stejně jako světlá. Jen místo kokosu najdete v těstě kakao. Pro milovníky čokolády jsem se snažila vymyslet nějaký dobrý krém, ale ten mi vyšel až při druhém pokusu. Při tom prvním jsem hloupě sáhla po receptu, který byl „ověřen“, ale já jsem ho ozkoušený neměla. Teprve když jsem dala na svůj smysl pro experiment, vyšel mi krém, který byl fakt super.
Roládu si samozřejmě opět ozdobte opět podle sebe. Můžete použít šlehačku, ovoce, čokoládu, ořechy, opatky…
Teď něco k přípravě korpusu. Používám recept, který je snadno zapamatovatelný a odzkoušený. 1 vejce = 20 g cukru + 20 g mouky. Roláda vám při rolování nepraskne a zůstane krásně vláčná a nadýchaná. 10 g mouky můžete vyměnit za 10-15 g jiné sypké suroviny, která roládu „ozvláštní“. Jak jsem uváděla u první varianty, jde to s kokosem. Druhá varianta obsahuje kakao. Další možností jsou nastrouhané ořechy či semínka.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 minut
Světlá roláda
Suroviny:
- 3 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 1 lžíce oleje
- 50 g hladké mouky
- 10 g strouhaného kokosu
Krém: (vystačí až na 2 rolády)
- 200 g mascarpone
- 400 ml smetany ke šlehání
- Moučkový cukr
Na dohotovení:
- Drobné ovoce
- Kokos
- Máta
Tmavá roláda
Suroviny:
- 3 vejce
- 60 g krupicového cukru
- 1 lžíce oleje
- 50 g hladké mouky
- 12 g kakaa
Krém:
- 300 ml smetany
- 25 g cukru
- 20 g kakaa
- 80 g tmavé čokolády (72%)
- 200 g mascarpone
Postup:
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Vmíchejte olej. Přisypte mouku s kokosem nebo s kakaem a zlehka vmíchejte.
- Rozlijte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete.
- Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut, dokud nezačne těsto zlátnout.
- Těsto přendejte z plechu na čistou utěrku. Nechte 2 minuty „orazit“ a stočte do rolády. Nechte zchladnout.
Světlý krém: Smetanu vyšlehejte s mascarpone. Během šlehání přidávejte po troškách moučkový cukr. Slaďte podle chuti, ale myslete na to, že piškot je sladký sám o sobě.
Tmavý krém: Nejlépe den předem si připravte smetanový základ. Smetanu smíchejte s cukrem a kakaem a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny, přisypte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit . Zchladlou smetanu přendejte do lednice. Druhý den vyšlehejte s mascarpone.
Roládu roztočte a opatrně z ní stáhněte papír. Potřete krémem, posypte ovocem anebo ořechy a stočte zpět. Ozdobte krémem a ozdobte.
na aky velky plech je prosim mnozstvo cesta na 1 roladu? 🙂
Dobrý den,
z těsta vytvoříte plát velký cca 25×28 cm. Více už bych těsto neroztírala, aby byl korpus pěkně nadýchaný, vláčný, nevysušený a nelámal se.
Jakou smetanu prosím na ten tmavý krém?
Smetanu ke šlehání – tedy tu s osahem tuku nad 30 %. Přeji, ať se dílo zadaří a dobrou chuť 🙂