Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Borůvkový koláč se smetanovým krémem

Někdy je chuť na sladké silnější, než naše vůle hubnout do plavek. Ale když se najde rovnovážný bod, kdy na jedné straně bojujeme za krásnou postavu a na straně druhé se mlsně olizujeme nad posledním kouskem dortu, nemusíme se za kousek něčeho dobrého proklínat. Jednou za čas si s ním tělo hravě poradí a Váš rychlý metabolismus ho spálí.

Tento koláč není zrovna nejvydatnější kalorickou bombou. Korpus je slabý a náplň můžete klidně osladit i sirupem nebo stévií. Opět jde o inspiraci pro Vás, takže nebuďte spoutaní receptem a klidně se pusťte do náplně jahodové nebo kterékoliv jiné. Do krému si můžete vmíchat pokrájenou mátu, kousky čokolády nebo oříšků – to, co máte rádi. Bude to přece Vaše vášnivá chvilka, tak si ji vychutnejte. Jen Vy a pan Koláč ?

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 35 – 40 minut

Suroviny:

Forma o průměru 30 cm

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 180 g másla
  • 1 vejce

 

Borůvková náplň:

  • 250 g borůvek
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • Sáček mleté želatiny (20 g)

Smetanový krém:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky

Na zdobení:

  • Kokos
  • Borůvky

Postup:

  1. Do mísy nasypejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte.
  2. Přidejte na kousky pokrájené změklé máslo, vejce a zpracujte vláčné těsto.  Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
  3. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Přeložte do dortové formy a urovnejte. Okraj seřízněte do rovna. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Formu s těstem vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Pečte korpus naslepo asi 15 minut při 210 °C. Poté z formy alobal s luštěninami sejměte a pečte při 170 °C dalších cca 20 minut dorůžova.
  4. Korpus nechte vychladnout.
  5. Připravte si borůvkovou náplň. Želatinu nechte dle pokynů na obalu nabobtnat ve 3 – 4 lžících vody. Borůvky rozmixujte s tvarohem a moučkovým cukrem. Nabobtnalou náplň rozpusťte. Teď se připravte na velice rychlou akci. Do želatiny přilijte asi 3 lžíce borůvkové směsi, rychle promíchejte a vmíchejte do zbytku směsi. Zjistila jsem, že pokud jsem s touto fází pomalá, zůstane v krému hodně želatinových cucků.
  6. Důkladně promíchanou směs nalijte do vychladlého korpusu a rovnoměrně rozetřete. Povrch uhlaďte a nechte ztuhnout.
  7. Připravte si smetanový krém. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem smetany – nemusí být. Tvaroh rozmíchejte s moučkovým cukrem. Do tvarohu postupně vmíchejte vyšlehanou smetanu. Směs rozetřete na borůvkovou náplň.
  8. Koláč ozdobte kokosem a borůvkami.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *