6. narozeniny Vařeniště + recept na Bezlepkový cheesecake s kokosem a mangem

6. narozeniny Vařeniště + recept na Bezlepkový cheesecake s kokosem a mangem

17. února to bude 6 krásných let, které mi blog přinesl. Díky vám! A díky za všechny příležitosti, které mi život přinesl a které mě ženou kupředu. Které to momentálně jsou?

Vzpomínám na těch 6 let zpět – měla jsem v hlavě nápad pro uložiště svých receptů už dlouhou dobu předtím, a taky jsem si někam chtěla ukládat fotky dortíků, které jsem často pekla pro rodinu a kamarády. Blogy neexistovaly – nebo existovaly, existovalo jich pár a slovo blogger bylo něco nového, nepoužívaného. Nebyla jsem bloggerka, nebo jsem se za ní nepovažovala. Byla jsem jen nadšenkyně do vaření, která se na hotelovce v této činnosti našla a ještě navíc jsem intenzivně měnila svojí životosprávu. Bavilo mě přehrabovat se v článcích o zdravém jídle, o složení potravin…zkrátka jsem jídlem žila.

Asi až moc. Ale o tom už jsem vyprávěla ve svém článku o cukrovém příběhu.

Takže jsem poprosila taťku, aby mi přes jednoho kamaráda nechal zřídit doménu a webhosting. Netušila jsem vůbec, o co jde, jak to funguje – prostě jsem chtěla jen vytvořit prostředí, kde bych recepty mohla sázet do kategorií a získat tak možnost poslat příbuzným nebo kamarádům odkaz namísto přepisování receptů na papír. A tak se stalo 🙂 Vyzkoušela jsem za tu dobu spoustu šablon, potřebovala jsem se pořád posouvat dopředu, ale nebylo to na profi úrovni. Teprve před rokem jsem si na pomoc přizvala člověka, který tomu narozdíl ode mě rozumí a pomohl mi doladit mnou vybranou šablonu WordPressu… takový to měnění fontů, rozměrů a další kouzla se zdrojovými kódy (nebo jak se tomu nazývá) není prostě moje parketa a byla jsem za tu proměnu fakt šťastná.

Vzhled je jedna věc a obsah je věc druhá. Může se vám na to hezky koukat, ale když nenajdete inspiraci, nebude to ono. Obsah je za těch 6 let stále stejný a doufám, že to je důvod, proč mě sledujete. Obsah se vždycky držel zdravější linky a zrál spolu se mnou. Mění se občas trochu vlivem mých aktuálních preferencí v jídle, ale vždy se orientuje na sezónnost, čerstvost, pestrost a zdravotní prospěšnost.

A tak, jako je blog o vzhledu a obsahu, je zdraví o fyzické a psychické stránce. Ta psychická by neměla pokulhávat, ba dokonce se více přichází na skutečnost, že vyrovnaná psychika občas přesahuje v důležitosti lecjaký zdravý jídelníček. Proč o tom hlavně mluvím? Život není jedna rovná linka relativního štěstí, klidu a pohody. Kolísá. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Vždycky je ale dobré snažit se držet hlavu vzhůru a směřovat vzhůru.

Od začátku minulého roku se moje psychická pohoda sunuly pomalu dolů. Tížil mě pocit, že jdu špatnou cestou a ne a ne se otočit na patě a jít jinudy. Tlačil mě kamínek v botě, který  jako kdyby by mi chtěl naznačit: „Už se zastav, zbav se mě a jdi dál.“ Ale jak člověk obvykle spěchá k cíli a pokud už se ona významná meta přibližuje na dosah, snažíte se neřešit bolest od kamínku, ale doběhnout tam a doufat, že jste si ho nezadřeli přiliš dobře.. Doufáte, že pak bude dobře.

Jenže co když nebude. Co když se ta rána nebude moct zahojit? Už jsem toho měla jaksi plné zuby a řekla jsem si, že než abych doběhla do cíle a zničeně pak odychovala nad zakrvácenou ránou, vyklepu to pryč. Zastavím se, nadechnu se a s čistou hlavou půjdu dál. Ale ne tam, kam se nechám hnát. Bez kamínku v botě si můžete běžet klidně ke vzdálenějšímu cíli, když za to bude stát. Na konci července jsem se tak rozhodla a utnula za sebou jednu životní etapu.

Mluvím hodně obrazně.. Někdy se nemluví otevřeně úplně dobře o osobních věcech a nerada bych zároveň někomu ublížila.

Ponaučení, které mi nejtěžší rozhodnutí v životě přineslo, je, že vždycky máte na výběr a pokud cítíte, že dobrovolně byste se vydali sami jinou cestou, nenechte se prostě ovlivňovat a hloupě doufat, že bude dobře, když se už dlouho trápíte. Seberte se, seberte odvahu a upalujte pryč. Nebude líp. Lepší jakákoliv nejistota, než krušná jistota. Risk je zisk, někdy za to stojí. A já měla maxikliku, že mi takové rozhodnutí přineslo největší zisk, který bych si ani nevysnila.

Uplynuly jen tři dny. Je to sice neuvěřitelné, ale opravdu se po třech dnech stalo, že jsem poznala cosi, co bych strašně moc přála poznat všem. Dobře, nebudu lhát, že jsem to tak vnímala už po třech dnech. Nejsem samozřejmě blázen, abych uvěřila, že se mi po třech dnech podaří najít takový poklad a taky nejsem úplný cvok, abych se vrhala bezhlavě do neznámých vod. Důvod, proč jsem ono rozhodnutí udělala byl jednak ten, že jsem se rozhodla utnout trápení a žít svobodně a šťastně po svém, a jednak jsem si problémy nechtěla tahat na svatbu své báječné kamarádky.

Může to znít jako pohádka, ale věřte tomu nebo ne, po oněch 3 dnech jsem zdobila stuhami auto jednomu ze 3 bratrů, které jsem na svatbě potkala. Šlo o sousedy mojí kamarádky nevěsty a jeden z nich, její skvělý kamarád od dětství, mi je důkazem toho, že existuje cosi, o čem se hrozně moc mluví, všichni si to přejí, někteří myslí, že to prožívají, ale ve skutečnosti to bohužel každý nezažije. Mluvím o bezpodmínečné lásce. Soudím dle předchozích zkušenostech… Když zkrátka potkáte svojí druhou polovičku, cejtíte, jak to zaklapne a pevně drží. A že je to síla, to vám povím 🙂 Najít někoho stejně trefenýho, stejně laděnýho, stejně (ne)náročnýho a někoho, kdo se vás nesnaží změnit, ale podporuje ve vás aktivně to, co ve vás je a sunete se společně nahoru, a krom toho si prostě sedíte v jiných věcech a dovedete se vzájemně tolerovat a ctít, to je podle mě v dnešním světě vzácnost.

Nevytahovala bych takto osobní, citlivou záležitost, kdyby se netýkala i vás. Díky Honzovi mám pro vaření teď o poznání větší zápal. I když je trochu vybíravý 🙂 Mám ze své práce větší radost a víc si jí užívám. Díky jeho podpoře mám víc energie a motivace, trpělivosti a nadšení. Jistě, mělo by to pramenit ze mě samotné, ale mít kvalitní palivo pro svůj hnací motor, je důležité. Takže si můžete být jisti, že celý další rok pro vás budu s radostí tvořit zdravé recepty a vynasnažím se držet se stále velké rozmanitosti.

Za celý rok je toto nejzásadnější změna, a proto jsem se k ní prostě přiznala. A chtěla bych tím motivovat i vás, co stojíte třeba na prahu zoufání – v kterékoli oblasti života. Změňte směr, pokud víte, že cesta, po které jdete, vám přinese jen šrámy a bude z vás tahat energii. Nikdo za vás změnu neudělá. A ty nejlepší věci nas světě nejsou zadarmo. Někdy to chce faaaakt odvahu. Ale to dáte! Važte si sebe a svých zásad. Jsme tu jen jednou, a ne na dlouho…

Moc také děkuji těm, co se mnou spolupracují. Celý rok držím krok s PROBIO a snažím se jim věnovat špetku své kreativity za to, že mi naopak dávají inspiraci ze své strany. Díky PROBIO jsem ozkoušela letos několik receptů, které by mě normálně nenapadlo uvařit, a přitom jsou úplně úžasné a byla by to obrovská škoda!! Moc proto děkuji Ivě, která se mnou ze strany PROBIO komunikuje a tyto podněty mi dává. Je to pro mě další motivace a snaha rozšiřovat sobě i vám obzory ve zdravých potravinách a vaření.

A právě díky PROBIO vznikl i tento recept. Stojím si za tím, že toto je jeden z nejpovedenějších dezertů, které jsem vymyslela. Lahoda level TOP! Rozhodně si zaslouží být i slavnostním dortem k narozkám blogu. Doporučuju fakt vyzkoušet! Kdo nemá rád želatinu, určitě si moc pochutná, když navrch vyskládá tenké plátky čerstvého manga. A jestli se vám zdá, že je tam i tak manga málo, nebude pár kostiček v krémové vrstvě jistě na škodu. Dobrou chuť!

A nezapomeňte – nejen zdravé jídlo, ale i psychická pohoda je důležitá! Užijte si proto svůj sladký kousek potěšení. Nejíte sladké denně, a proto není důvod se za to nějak trestat a mít výčitky. I to je jedna z věcí, kterou jsem se za poslední půlrok naučila. Že jednou za čas mě kousek sladkého fakt nezabije. Tělo dostane příjemné zpestření a poděkuje nám za to, že mu takové dobroty neodepíráme. Když mu to budeme zakazovat a pak nás zlomí chutě a ujedeme, tělo ví, že to nesmí a začne panikařit. Takže si poslušte, ale mějte na mysli – všeho s mírou 😉 

A nakonec… hlavně děkuji vám všem, že mě sledujete a přiživujete mojí radost z tvorby!

Bezlepkový kokosový cheesecake s mangem

 

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 80 minut

Množství: forma o průměru 20 cm

Suroviny:

Korpus:

  • 25 g lněného semínka
  • 120 g pohankové mouky hladké
  • 70 g ovesných vloček jemných, bezlepkových
  • 30 g moučkového cukru, třtinového
  • 100 g másla

 

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 130 g moučkového cukru, třtinového
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 4 vejce

 

Mangové želé:

  • 1 velké mango – asi 350 g dužiny
  • 3 – 4 lžíce cukru
  • Želatina – asi 5 plátků (cca 8 g)

 

Na ozdobení:

  • Mango
  • Kokos

 

Postup:

  1. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Okraje potřete máslem.
  2. Lněné semínko rozmixujte na jemnější drť. Smíchejte semínko s moukou, vločkami, cukrem a máslem. Prsty promačkávejte, dokud nevznikne vlhká drobenka. Tu rozprostřete na dno dortové formy. Drobenku umačkejte. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 10 minut.
  3. Poté troubu snižte na 160 °C (maximálně). Nepoužívejte horkovzduch, aby nespálil povrch koláče.
  4. Ve větší míse rozšlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem, kokosem a vejci. Náplň nalijte na předpečený korpus. Vložte do trouby a pečte 70 minut.
  5. Nechte zcela vychladnout.
  6. Mango nakrájejte na malé kostičky a vložte do hrnce. Přidejte cukr a podlijte asi 2 dl vody. Vařte 20 minut do změknutí. Během vaření podlívejte vodou, ale ne moc. Spíš se snažte mít tekutiny méně. Po uvaření mango rozmixujte. Odměřte si v odměrce na mililitry, kolik vám vzniklo pyré. Bude to asi něco pod 400 ml. Dolijte případně trochou vody, aby želatina nezpevnila pyré příliš, ale dejte pozor, aby naopak nebylo po ztuhnutí moc řídké.
  7. Pyré lehce zahřejte. Ale nevařte. Do teplého pyré se lépe vmíchá želatina. Želatinu nechte nabobtnat se 4 lžícemi vody. Poté zahřejte a nechte rozpustit. Přidejte do pyré a důkladně rozmíchejte.
  8. Želé nalijte na cheesecake a nechte zchladnout. Poté uložte do lednice a nechte 2 hodiny odpočívat.
  9. Nakonec ozdobte a můžete se do koláče pustit.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *