Hovězí líčka na červeném víně

v době, kdy je přivedl na výsluní Zdéňa Pohlreich. Kdyby je býval tenkrát nechal ladem (ostatně jako další druhy mas), na líčka by se snad zapomnělo. A přitom je to taková dobrota! Věřte, že na jejich přípravě není nic těžkého.
Přiznám se, že nejsem v mnoha ohledech trpělivý člověk. Do líček bych se asi sama od sebe nevrhla, i přesto, že jsem si je kdysi zamilovala na první ochutnání. Nicméně by byla škoda si někdy na vlastní nevyzkoušet přípravu této speciality. Nakonec mi k tomu dalo podnět PRAŽSKÉ ŘEZNICTVÍ, pro které připravuji recepty a zrovna tento patřil k těm prvním, který zapadl do mého úvodního vařícího maratonu, kdy jsem si od rána do večera 4 dny v kuse stála u plotny a střídavě se křivila u foťáku. Z vlasů mi čpěl kuchyňský čmoud, pleť se prala s oblaky páry, záda začaly strašně bolet… Ale ty výsledky! A líčka si klidně ráda opět zopakuji, protože na ty doma utáhnu každého.


Doba přípravy: 4 hodiny
Množství: 2 porce
Suroviny:
Líčka:
- 2 hovězí líčka (cca 0,5 kg)
 - 4 lžíce oleje
 - 50 g celeru
 - 1 kořenová petržel
 - 100 g mrkve
 - 1 cibule
 - 1 lžíce rajského protlaku
 - 0, 5 litru dobrého červeného vína
 - 400 ml hovězího vývaru
 - 1 bobkový list
 - 3 kuličky černého pepře
 - Malá větvička tymiánu
 - 1 stroužek česneku
 - 2 lžíce másla
 - Sůl
 - Čerstvě mletý pepř
 
Bramborová kaše:
- 300 g oloupaných brambor
 - 80 – 100 ml mléka
 - 20 g másla
 - Sůl
 
Postup:
- Hovězí líčka očistěte, odkrojte jen ty největší šlachy. Osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostky, cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Líčka opečte z obou stran a vyjměte.
 - Oheň trochu ztlumte a na výpeku restujte kořenovou zeleninu dohněda. V půlce procesu přidejte cibuli. K orestované zelenině přidejte protlak a rozmáčknutý stroužek česneku, promíchejte. Zalijte velkou naběračkou vína, přidejte koření a nechte odpařit. Takto postupujte s celým půllitrem vína.
 - Až odpaříte všechno víno, zalijte vývarem, přidejte do hrnce maso a vložte do trouby předehřáté na 150 ⁰C na tři až čtyři hodiny.
 - Po upečení omáčku propasírujte a zjemněte dvěma lžícemi másla. Omáčkou přelévejte maso na talíři.
 - Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte. Brambory důkladně rozšťouchejte, přilijte rozpuštěné máslo a nakonec horké mléko podle potřeby. Vyšlehávejte metlou. Dosolte.
 

Hm vypadá to božsky 🙂
Děkuji, Jano 🙂
Dobrý den, vypadají úžasně :)! Smím se prosím zeptat, za jakou cenu líčka v Pražském řeznictví prodávají? Případně kde ještě jinde v Praze jsou s jistotou k sehnání? Děkuji za odpověď!
Dobrý den, děkuji 🙂 Cenu si bohužel nevybavuji. S ostatními prodejnami v Praze zkušenost prozatím nemám, protože nejsem přímo z Prahy, ale pokud zagooglíte po oblíbených pražských řeznictvích, zajisté je někde objevíte 🙂 Přeji hodně štěstí.