Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

v době, kdy je přivedl na výsluní Zdéňa Pohlreich. Kdyby je býval tenkrát nechal ladem (ostatně jako další druhy mas), na líčka by se snad zapomnělo. A přitom je to taková dobrota! Věřte, že na jejich přípravě není nic těžkého.

Přiznám se, že nejsem v mnoha ohledech trpělivý člověk. Do líček bych se asi sama od sebe nevrhla, i přesto, že jsem si je kdysi zamilovala na první ochutnání. Nicméně by byla škoda si někdy na vlastní nevyzkoušet přípravu této speciality. Nakonec mi k tomu dalo podnět PRAŽSKÉ ŘEZNICTVÍ, pro které připravuji recepty a zrovna tento patřil k těm prvním, který zapadl do mého úvodního vařícího maratonu, kdy jsem si od rána do večera 4 dny v kuse stála u plotny a střídavě se křivila u foťáku. Z vlasů mi čpěl kuchyňský čmoud, pleť se prala s oblaky páry, záda začaly strašně bolet… Ale ty výsledky! A líčka si klidně ráda opět zopakuji, protože na ty doma utáhnu každého.

Doba přípravy: 4 hodiny

Množství: 2 porce

Suroviny:

Líčka:

  • 2 hovězí líčka (cca 0,5 kg)
  • 4 lžíce oleje
  • 50 g celeru
  • 1 kořenová petržel
  • 100 g mrkve
  • 1 cibule
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 0, 5 litru dobrého červeného vína
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky černého pepře
  • Malá větvička tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Bramborová kaše:

  • 300 g oloupaných brambor
  • 80 – 100 ml mléka
  • 20 g másla
  • Sůl

Postup:

  1. Hovězí líčka očistěte, odkrojte jen ty největší šlachy. Osolte a opepřete. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostky, cibuli nakrájejte nadrobno. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Líčka opečte z obou stran a vyjměte.
  2. Oheň trochu ztlumte a na výpeku restujte kořenovou zeleninu dohněda. V půlce procesu přidejte cibuli. K orestované zelenině přidejte protlak a rozmáčknutý stroužek česneku, promíchejte. Zalijte velkou naběračkou vína, přidejte koření a nechte odpařit. Takto postupujte s celým půllitrem vína.
  3. Až odpaříte všechno víno, zalijte vývarem, přidejte do hrnce maso a vložte do trouby předehřáté na 150 ⁰C na tři až čtyři hodiny.
  4. Po upečení omáčku propasírujte a zjemněte dvěma lžícemi másla. Omáčkou přelévejte maso na talíři.
  5. Brambory nakrájejte na kostky, uvařte doměkka v osolené vodě. Slijte. Brambory důkladně rozšťouchejte, přilijte rozpuštěné máslo a nakonec horké mléko podle potřeby. Vyšlehávejte metlou. Dosolte.


4 komentáře k “Hovězí líčka na červeném víně”

  • Dobrý den, vypadají úžasně :)! Smím se prosím zeptat, za jakou cenu líčka v Pražském řeznictví prodávají? Případně kde ještě jinde v Praze jsou s jistotou k sehnání? Děkuji za odpověď!

    • Dobrý den, děkuji 🙂 Cenu si bohužel nevybavuji. S ostatními prodejnami v Praze zkušenost prozatím nemám, protože nejsem přímo z Prahy, ale pokud zagooglíte po oblíbených pražských řeznictvích, zajisté je někde objevíte 🙂 Přeji hodně štěstí.

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *