3. narozeniny Vařeniště + slavnostní recept na jelení kýtu na víně

3. narozeniny Vařeniště + slavnostní recept na jelení kýtu na víně

17. 2. 2017 je to již tři roky od doby, kdy jsem na blog vložila první recept. Tehdy to bylo „uložiště“ spíše pro vlastní potřeby a potřeby malého okruhu lidí kolem mě, kteří se sháněli po nějakých receptech…anebo po mých receptech. Za tu dobu se toho změnila spousta. Poslední rok je zcela odlišný od těch ostatních v tom, že jsem přestala mít čas na vaření během týdne a spoléhám se tak na víkendy. Zatímco „vejšku“ jsem navštěvovala zpravidla třikrát do týdne, do zaměstnání musím denně. Bohužel tím odpadá účast i na různých skvělých akcích, na které sem tam jako blogerka dostanu pozvánku.

Význanmým pilířem tohoto uplynulého roku se na mé cestě blogování staly recepty pro Proženy.cz. To je odměna, o které by se mi ani nezdálo. Motivátorem jste ale pro mě především VY! Vy šíříte mé recepty dál. Když od některé své čtenářky, nebo čtenáře dostanu zprávu či fotku, že podle mě vařil/a nebo pekla a že recept je „super“ … co dodat? To je ten důvod, pro který denně přemýšlím nad novými recepty a příspěvky na sociálních sítích.

A teď k receptu, který jsem k narozeninám Vařeniště připravila. Tentokát to není dort. Narozeninová hostina není jen o dortu. Je o slavnostím okamžiku a slavnostním jídle, atmosféře a blízkých lidech, kteří ji vytvářejí. Maso obecně není na tomto blogu zcela obvyklou surovinou. A stejně tak jej zřídka konzumuji. Stačí mi kousek masa někdy během týdne, ale rozhodně nepatří ke každodenní rutině. Navíc jde o zvěřinu. Nevím, jak u vás, ale u nás doma není jelení kýta na víně tradičním pokrmem ? Doufám, že vám bude chutnat stejně tak, jako mé rodině.

 

Jelení kýta na víně

Doba přípravy: 2, 5 hod. vč. vaření

Množství: 2 – 3 porce

Suroviny:

  • 170 g cibule (1 velká)
  • 3 lžíce oleje
  • 70 g mrkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 250 g jelení kýty
  • sůl
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 ml červeného suchého vína
  • Větvička tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • Vývar, příp. voda – něco přes 500 ml

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a cibuli opékejte, dokud nezačne hnědnout. Kořenovou zeleninu pokrájejte na kostky (1,5 – 2 cm) a přidejte k cibuli. Za občasného míchání dále opékejte asi 10 – 15 minut, dokud nezačne zlátnout. Mezitím si v hmoždíři rozemelte nové koření s pepřem.
  2. Kýtu nakrájejte na větší kusy a osolte. Zeleninu v hrnci nahrňte ke straně a maso vložte dovnitř. Opékejte, aby se maso po povrchu zatáhlo a nepustilo šťávu. Vyndejte maso z hrnce a k zelenině přidejte namleté koření, protlak, na plátky pokrájený česnek a cukr. Asi minutu míchejte, pak přidejte maso a opět promíchávejte asi minutu. Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vínem. Do kastrolu přidejte bobkový list s tymiánem. Přisolte. Za občasného míchání nechte víno zredukovat asi na polovinu. Poté zalijte teplým vývarem a pozvolna duste pod poklicí, dokud není maso měkké. Bude to trvat asi 2 hodiny. Během této doby je nutné omáčku míchat, aby se nepřipékala a případně podlívat vývarem či vodou.

Podávejte s pečivem nebo houskovým knedlíkem.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *