Piškotové řezy s limetkovým jogurtem a mátou
Že salátů bylo až až a začalo se vám stýskat po nějakém novém sladkém receptu? Pokud máte rádi mojito, pak vám kápnu do noty s jeho tóny právě v tomto dezertu. Osvěžující řezy s jogurtovým krémem nejsou sice v light, raw, paleo, gluten-free ani sugar-free provedení, jak tomu praví módní vlna, ale zato si je zamiluje každý požitkář, který neodolá pravé chuti vajec v našlehaném piškotu, jogurtu nadlehčeného smetanou a citrusů, které dodají dezertu šťávu.
Tak určitě, mohla bych vás namlsat bezlepkovým raw dezertem, který bude vypadat perfektně a chutnat stejně tak, ale opravdu je to pro člověka zdravé, jak někteří hlásají? Spousta cukru a tuku, i když zdravého“ neudělá dezert tak zdravým, jak se na první pohled zdá. Nicméně, jako zpestření jsou raw dezerty super a jejich chuť jsem si zamilovala kdysi na první sousto. Ale na ten dojde třeba někdy jindy…
Myslím, že neznám nikoho, kdo nemá rád piškotové dezerty…teda až na ty, kteří ze svého jídelníčku vypouštějí cukr, nebo se zaměřují na veganskou stravu. Bez vajec prostě dobrý piškot neuděláte ? Nadýchané piškotové těsto jsem zvláčnila mlékem. Kvůli tomu se trochu hůře rozmíchává mouka, ale myslím, že pokud jako první vmícháte do našlehaných vajec olej a mouku a až teprve potom vmícháte mléko, tak to půjde snáze.
Pečte piškot ve vyšším plechu. Počítejte s tím, že na piškot budete ještě vrstvit krém, takže i pečící papír ustřihněte delší, aby vám krém nevytekl. Pokud takový plech nemáte, můžete obětovat pár metrů alobalu. Jím si pomůžete k vytvoření „ráfku“, který krém podrží.
Jogurt použijte hustý, poctivý jogurt bez zahušťovadel. Plná chuť je v tomto případě opravdu žádaná. Zase naopak upusťte od skyru, který má spíše tvarohovou konzistenci. Krém jsem nadlehčila smetanou. Díky tomu je lehký jako pírko. Ke zpevnění krému jsem použila želatinový ztužovače, který se připravuje za studena a do krému se krásně vmísí bez toho, aniž by vytvořil cucky. Je s tím opravdu snadné zacházení.
Ke zdobení nepoužívejte pražené, solené pistácie. Správou volbou jsou blanšírované pistácie bez slupek. Jsou hezky hladké a zelené. Jsou sice dražší, ale zase jich nepoužijete tolik a ozdobíte jimi spoustu dalších dezertů a jídel. Pokud se vám přece jen nechce tuto částku investovat, zkuste nějakou alternativu. Klidně strouhaný kokos. Ten se bude k osvěžující kombinaci hodit.
Teď už asi víte vše podstatné víte a můžete se do toho pustit. A pokud nevíte, budu se těšit na vaše zprávy a komentáře ?
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut
Množství: plech: cca 25×30 cm
Suroviny:
Piškot:
- 4 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 3 lžíce oleje
- 100 ml mléka
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
Krém:
- 500 g hustého bílého jogurtu
- Šťáva ze 3 limetek
- Nastrouhaná kůra z 1 limetky
- 1 vrchovatá lžíce najemno nakrájené máty
- 3 lžíce moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček želatinového ztužovače (za studena)
Na ozdobení:
- Hrst nadrobno nasekaných blanšírovaných pistácií
- Limetky
- Příp. máta
Postup:
- Hluboký plech vyložte pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vejce vyklepněte do mísy, přidejte cukr a společně vyšlehejte do husté pěny. Přidejte olej, promíchejte a opatrně vmíchejte mouku. Poté zalijte mlékem, promíchejte a vlije do předem připraveného pekáčku. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout.
- Do mísy vymačkejte limetkovou šťávu. Pokud se vám tam připlete trochu dužiny, nebude to ničemu vadit. Přidejte nastrouhanou limetkovou kůru, moučkový cukr a jogurt. Mátu nakrájejte opravdu co nejjemněji a přidejte také do mísy. Metlou nebo stěrkou promíchejte.
- Smetanu vyšlehejte do tuha a opatrně vmíchejte k jogurtu.
- Podle návodu na obalu připravte želatinový ztužovač. Promíchaný s vodou ho promíchejte s pár lžícemi krému a ihned přidejte ke zbytku krému. Svižně míchejte metlou.
- Promíchanou směs nalijte na vychladlý korpus a nechte alespoň dvě hodiny v ledničce tuhnout.
- Dezert krájejte na kostky. Každou ozdobte kouskem limetky, limetkovou kůrou a nadrcenými pistáciemi.