Tvarohový koláč (cheesecake) slazený xylitolem + 7. narozeniny Vařeniště

Tvarohový koláč (cheesecake) slazený xylitolem + 7. narozeniny Vařeniště

Další rok blogování za námi, a vy jste úžasní, že tu jste se mnou! 🙂 Jste mojí motivací a smyslem, proč tvořit další recepty.

Před sedmi lety vznikl blog spíš pro vlastní potřebu uložiště receptů, které jsem si vymyslela. A teď po několika letech už to nejsem jen já a pár mých známých, kdo se k receptům vrací. A navíc mám díky blogu skvělou práci – skvělé práce! 🙂 Jsem za to moc vděčná.

Vděk cítím momentálně také za to, že mám po svém boku senzačního životního parťáka, který mě v tomhle podporuje. Takže i díky němu teď vznikají recepty. Protože nebýt toho, že je Honza tak skvělý taťka, nemohla bych se od Honzíka hnout, a krom doby, kdy ještě spinká, už bych si moc nezafotila. Mimochodem Honzík už se v kuchyni taky začíná ohánět 🙂

Když jsme před rokem tenhle krok s Honzou plánovali, nevěděla jsem, jaká krása mě ve skutečnosti čeká. Očekávání je jedna věc, realita druhá. Kdyby se mě někdo zeptal, jaké očekávání mám do dalšího roku, odpověděla bych: „Žádné.“ Teď není moc čas na plánování, rozvahy a úvahy toho, co bych chtěla v příštím roce podniknout. Beru životní příležitosti tak, jak mi přicházejí do cesty. Co bych si ale moc přála, je dost inspirace a času, abych mohla inspirovat i já vás a bavit svými recepty. Moc děkuju za přízeň!

A teď k receptu!

Jak jsem zmínila, Honzíkové jsou můj poklad. Tomu malinkému zatím ještě dobroty podstrojovat nemůžu, ale tomu většímu se o to snažím. Je sice hrozně mlsný, ale je pár věcí, na které ho s jistotou utáhnu – třeba cheesecake. V tomhle receptu jsem spojila jak jeho slabost pro tvarohové dezerty, tak mojí zálibu tvořit zdravé dobroty.

Cheesecake, nebo chcete-li tvarohový dort, je slazený xylitolem. Tedy vlastně jen náplň. Korpus je slazen banánem, který je zároveň dobré pojítko v těstě. Xylitol je březový cukr. Narozdíl od klasického cukru prospívá xylitol zubům, a proto se přidává do žvýkaček. Zacházet s ním můžete jako s krystalovým cukrem. Jen nemám ozkoušené, jestli s ním vyšleháte vejce do pěny, když potřebujete vyšlehat nadýchaný piškot. Jinak sladivostí je na tom stejně jako klasický cukr. Jeho výhoda však navíc je, že obsahuje cca o 40 % méně kalorií.

Díky obsahu polotučného tvarohu a vejcím je dortík plný bílkovin a korpus zase poskytuje spoustu vlákniny. Tenhle dortík ze zkrátka zdravé lahodné pokušení, které si zaslouží stát se narozeninovým dortem pro tenhle blog o zdravější stravě.

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 70 minut

Množství: dortová forma o průměru 22 cm

Suroviny:

Korpus:

  • 250 g zralého banánu
  • 90 g kokosového tuku
  • 40 g karobu
  • 300 g ovesných vloček – jemných

Náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 80 g xylitolu
  • 1 lžíce škrobu nebo pudinku
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

Postup:

  1. Banán rozmixujte s kokosovým tukem dohladka. Smíchejte s karobem a vločkami. Důkladně propracujte.
  2. Pečicí formu vytřete kokosovým tukem. Těsto rozprostřete na dno i po stranách v tloušťce asi 1 cm. Možná se vám to někde povede trochu silněji, jako mně. Nicméně výška korpusu by měla být asi 5 cm.
  3. Ingredience na náplň důkladně prošlehejte a nalijte do připravené formy.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 70 minut. Krájejte až když je dort úplně vychladlý.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *