Dortíčky s kaštanovým krémem

Dortíčky s kaštanovým krémem

Jelikož ne každý má doma karobový prášek, můžete použít i kakao, ale přesto – karob má svou specifickou chuť, která se ke kaštanům skvěle hodí.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

Korpus:

  • 1 větší vejce
  • 30g cukru
  • 25g hladké mouky
  • 5g karobové moučky nebo kakaa
  • 1 lžička oleje

 

Krém:

  • Jedlé kaštany – vařených jich budeme potřebovat 100g, doporučuju použít 180 g neloupaných
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 70 g tvarohu
  • 1 sáček ztužovače šlehačky

 

  • Menší jablko a špetka skořice

 

Postup:

  1. Troubu předehřeje na 60 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablko oloupejte a nakráejte na malinké kostičky (opravdu malé, aby lépe schly). Kousky jablek smíchejte se skořicí, rozprostřte na plech a dejte sušit do trouby.
  2. Dejte vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízněte křížem na straně, kde je špička a vhoďte do vroucí vody. Vařte 20 minut, poté kaštany jeden po druhém vytahujte z horké vody a loupejte.
  3. 100g uvařených kaštanů nalámejte na menší kousky a spolu s mlékem dál vařte. Po 10 minutách odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Mléko by mělo být svařené asi tak na polovinu. Pak kaštany rozmixujte na „pastu“. Vychladlou kaštanovou pastu promíchejte s javorovým sirupem a tvarohem.
  4. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a postupně přimíchávejte ke kaštanové směsi. Nechte chladit.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Poté přimíchejte olej s moukou a karobem. Těsto rozetřete na pečicí papír ve vrstvě cca 0,5 cm a dejte na 8 minut péct.
  6. Upečené těsto sejměte z papíru a vykrájejte kolečka o průměru asi 5 cm. Jednotlivá kolečka zdobte krémem a slepujte ve třech vrstvách. Horní nazdobené kolečko posypejte nasušenými kousky jablka.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *