Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou

Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou

Sladká nadýchaná tečka po obídku. Tradiční českou žemlovku jsem se snažila malinko obměnit a stálo to za to.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 – 25 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 4 plátky toastového chleba
  • Asi 100 ml mléka
  • 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
  • 150 g měkkého tvarohu
  • 1-2 lžíce tekutého medu
  • 1 vejce – oddělený žloutek a bílek
  • 20 g strouhaného kokosu
  • Asi 6 ks větších jahod
  • Asi 2 lžíce krupicového cukru a stejné množství vody na sirup

 

Jahodová pěna:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 25 g bílé čokolády
  • 20 g másla
  • 45 g jahod

 

Postup:

  1. Nejdříve připravte jahodovou pěnu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo, přiveďte k varu. Přidejte  na kousky nakrájené jahody a krátce povařte. Poté rozmixujte a dejte vychladit.

 

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos, promíchejte.
  2. Mléko spolu s máslem zahřejte.
  3. Od toustového chleba ořezejte kůrky.
  4. Jahody nakrájejte asi na 3 mm silné plátky anebo drobné kostičky.
  5. Malou zapékací misku vytřete máslem.
  6. Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb navrstvěte polovinu tvarohové směsi, polovinu pokrájených jahod a znovu postup vrstvení zopakujte (chléb, tvaroh, jahody).
  7. V plecháčku svařte cukr s trochou vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do něj vmíchejte s cukrový sirup. Oslazený sníh rozetřete navrch.
  8. Dejte zapéct do trouby asi na 20-25 minut.

Z lednice vyndáme jahodovou směs, kterou našleháme a podáváme jí k žemlovce.



2 komentáře k “Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *