Babiččina volba představuje nové druhy mouky – to je i moje volba

Babiččina volba představuje nové druhy mouky – to je i moje volba

Jaké znáte druhy mouky? Není jich málo, že? Pšeničná, žitná, špaldová, jáhlová, celozrnná, chlebová, hrubá, hladká, pohanková….a tak dále. Ale teď se zamyslete nad tím, kolik druhů světlé hladké pšeničné mouky máte doma ve spíži na pečení. Jednu? Přiznám se, že stejně tak to vypadalo i u mě. Ale to se změnilo. Babiččina volba představila tři nové druhy hladké pšeničné mouky, které vynikají jedinečnými vlastostmi a hodí se na různé druhy těst. Co je v nich přimícháno? Nic! Jde čistě o pšeničnou mouku. Kromě nových poznatků jsem si užila skvěle strávený čas s milými lidmi, a hádejte, s kým jsem v kuchyni nové mouky testovala?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Před desátou hodinou vcházím do studia Chefparade, kde se již pohybuje spousta lidí. Mezi mnoha novináři zahlédnu svou kamarádku a šikovnou bloggerku Popečeníčko, která tuto akci uspořádala. Osobně již nové mouky ozkoušela spolu s Terezou Sychravou – neméně šikovnou a známou bloggerkou FoodLover. Holky napekly skvělé pohoštění, díky němuž jsme ochutnali jedinečnost mouky ještě před samotnou prezentací novinek Babiččiny volby. Jana mě mile uvítala a uvádí mě na místo hned vedle další skvělé bloggerky, se kterou se opravdu vřele ráda vidím. Se Šůšou jsem měla čest již kdysi na setkání Vím, co jím a dnes se konečně vidíme v Chefparade. Dáváme se do řeči a prohlížíme si tiskovou zprávu a brožurku k výrobě a charakteristice nových výrobků, které se na trh dostanou v nejbližších dnech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Všichni hosté se usazují ke stolu a v tom začíná seznámení s novými moukami. Na samém začátku se od stárka dovídáme o způsobu mletí mouky. Zjišťujeme, kterými procesy zrno prochází, dokud se nedostane do obalu, v němž si mouku odnášíme domů. Velice záleží na tom, v jakém stupni je zrno semleto, pak mouka vyniká jinou charaktreistikou a hodí se na jiný druh těsta. Posouváme se ke konkrétním druhům mouky, keré Babiččina volba uvádí na trh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mouka na kynuté těsto podporuje pružnost těsta a kynutí. Těsto je krásně tažné a vláčné. Skvěle se hodí na mazance, buchty, rohlíky, koláče či pizzu. Další novinkou je mouka na hřehké těsto. Těsto se lépe vyvaluje a je kompaktní. Hodí na se tvoření malých tvarů, ale i na quiche. Skvělého výsledku dostanete při pečení čajového pečiva, sušenek, cookies a nezapomeňte jí použít na jakékoliv vánoční cukroví. Mouka dortová udržuje pečivo vláčné a proto ji používejte k pečení dortů, litých buchet, bábovek či rolád. Jednoduše ji použijte do jakéhokoliv šlehaného a třeného těsta. Ve výsledku se přesvědčíte o rozdílu od běžné mouky.

Vše potřebné jsme se dověděli. Je na čase jít mouky otestovat na vlastí kůži, a proto se přemisťujeme do kuchyně a spolu se Šůšou se chopíme vařečky. Jana a Terka nás vedou v postupech receptů, které vymyslely. Začínáme kynutým těstem na houstičky. Neuvěřitelné! Opravdu jsem nečekala takový rozdíl. Těsto se rychle propojovalo, bylo pěkně pružné, hladké, jemné. Po vykynutí a prohnětení bylo stále plné objemu. Houstičky byly perfektní.

Dalším recept na bábovku obsahuje mouku dortovou. Při přípravě těsta není rozdíl patrný, ale když jsme bábovku ochutnali, chutnala výborně. Holky nám připomněly, že jíme tu samou bábovku, kterou jsme mohly ochutnat před prezentací. Pekly je včera a jsou stále krásně vláčné – tak jako ty, které jsme zrovna vytáhly z trouby.

Naposledy jsme ozkoušely mouku na křehké těsto. Vyvalujeme plát lineckého těsta, z něhož vykrájíme drobné tvary. Těsto se vůbec netrhá a při vyvalování je komaktní. Okraje se netrhají a nelámou. Prostě paráda. Z trouby vytahujeme krásné linecké kytičky a pochvalujeme si skvělou práci, kterou jsme odvedly. Povedlo se nám vše upéct bez chyby, a to díky těmto novým moukám, které ode dneška patří do mé spíže. Těším se, až pro vás připravím další recepty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V závěru bych chtěla poděkovat především Popečeníčko, která mě na tuto fajn akci pozvala a také FoodLover, která se na ní podílela. Velké díky patří Ondrovi Duffkovi, který nám nafotil moc pěkné fotky. Děkuji Míše Šůše, za skvělou spolupráci a příjemné povídání. Děkuji Lucii Piloušek, kterou jsem měla možnost potkat již na LotusGrill pikniku a dnes jsem se s ní opět ráda setkala. Dnes nám představila tyto skvělé mouky a mnoha kily mě obdarovala ?

 

Recepty, které pro nás Popečeníčko a FoodLover přichystaly

 

 

Citronovo-ořechová bábovka

bab

Ingredience

  • 4 vejce
  •  100 ml mléka
  •  100 ml oleje
  •  250 g Babiččina volba Hladká mouka dortová
  •  200 g cukru
  •  1 citron
  •  90 g mletých ořechů
  •  lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  •  1 lžíce rumu
  •  špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a oddělte žloutky od bílků.
  2.  Žloutky smíchejte s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Vyšlehejte do nadýchané, světlé pěny.
  3.  Do pěny postupně zašlehejte mléko, rum a olej.
  4.  V druhé nádobě smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku dortovou, ořechy, kypřící prášek, špetku soli a kůru z citronu.
  5.  Suchou směs vmíchejte do tekuté. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků pevný sníh a poté ho opatrně vmíchejte do těsta.
  6.  Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto, vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo dokud nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.

Linecké cukroví

lin

Ingredience

  • 500 g Babiččina volba Hladká mouka na křehké pečivo
  •  2 vejce
  •  250g změklého másla
  •  250g moučkového cukru
  •  Jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu

Postup

  1.  Smíchejte Babiččinu volbu Hladkou mouku na křehké pečivo, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte vejce a pokrájené změklé máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové foli a přes noc uložte do lednice.
  4. Před pečením předehřejte troubu na 160°C.
  5.  Těsto si připravte na pomoučněnou plochu a vyválejte z něj několik mm silnou placku.
  6.  Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečící papír.
  7.  Linecké cukroví pečte do růžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.

TIP: Použijte marmeládu výraznější chuti, například rybízovou.

 

Domácí housky

hous

Ingredience:

  • 310 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

Postup:

  1.  Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
  2.  Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
  3.  Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
  4.  Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
  5.  Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo potravinovou folií.
  6.  Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
  7.  Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
  8.  Každý díl rozdělte a 3 další díly a upleťte klasický cop. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
  9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout překryté utěrkou.
  10.  Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka a posypejte je hrubozrnnou solí, mákem, případně kmínem.
  11. Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu.
  12. Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.


2 komentáře k “Babiččina volba představuje nové druhy mouky – to je i moje volba”

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *