Bulgurový salát s cizrnou a zastřeným vejcem

Bulgurový salát s cizrnou a zastřeným vejcem

V létě není inspirace na saláty nikdy dost. Přestože si řada z nás mnohdy vystačí s takovou klasickou variací – salát, okurka, rajče, proč nehledat něčeho nového, co potěší chuťové pohárky víc než ta samá kombinace pořád dokola?

V létě jedu hlavně na salátech. Můžu je jíst k snídani, obědu i večeři. Teplé jídlo nepotřebuju, naopak se hrozně ráda zchladím čerstvou zeleninou a přidám nějakou tu bílkovinu. Tenhle salát zároveň obsahuje sacharidy. Je tím pádem dobrý třeba k obědu, pokud dbáte na vyvážený poměr živin. A pro ty, kteří mají rádi ještě něco lehce nasládlého, jsem zkusila dokončit salát borůvkami. Což mě ve výsledku překvapilo, že nebylo zlé. Obzvlášť kombinace borůvky s fenyklem je zajímavá. Někomu se to možná nezdá, tak se obejde bez borůvek. Já jimi salát posypu i příště. Tím spíš, když budou konečně ty z lesa

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 40 g bulguru
  • 4 – 5 listů římského salátu
  • 200 g uvařené cizrny
  • ½ avokáda
  • 4-5 ředkviček
  • 150 g okurky
  • ¼ bulvy fenyklu
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • hrst slunečnicových semínek
  • 2 vejce
  • ocet

 

  • borůvky (nemusí být)

 

Dresink:

  • 2 lžíce oleje (konopný)
  • ½ lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce pokrájeného koriandru
  • 1 lžíce pokrájené máty
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Bulgur uvařte, sceďte a nechte zchladnout.
  2. Do mísy natrhejte římský salát, přidejte cizrnu, na kostky pokrájené avokádo, ředkvičky nakrájené na plátky, okurku nakrájenou na kostičky, fenykl nakrájený na slabé nudličky a parmezán. Promíchejte.
  3. V hrnci dejte vařit vodu (neberte zbytečně moc velký, vajíčka se stejně vaří každé zvlášť). Přidejte asi lžíci octa a udělejte ve vodě vír. Voda nesmí probublávat, ale má být pod bodem varu. Vyklepněte opatrně vajíčko doprostřed do vodního víru. Vařte, resp. táhněte cca 4 minuty. Po vytažení by mělo být vajíčko na dotek pružné, ale ne moc měkké. Vajíčko dejte stranou a proveďte to samé s druhým.
  4. V mističce promíchejte  ingredience na zálivku a salát jí přelijte. Promíchejte a rozdělte na talíř. Posypejte salát semínky a navrch dejte zastřené vajíčko. Opepřete a podávejte.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *