Bulgurový salát s cizrnou a zastřeným vejcem
V létě není inspirace na saláty nikdy dost. Přestože si řada z nás mnohdy vystačí s takovou klasickou variací – salát, okurka, rajče, proč nehledat něčeho nového, co potěší chuťové pohárky víc než ta samá kombinace pořád dokola?
V létě jedu hlavně na salátech. Můžu je jíst k snídani, obědu i večeři. Teplé jídlo nepotřebuju, naopak se hrozně ráda zchladím čerstvou zeleninou a přidám nějakou tu bílkovinu. Tenhle salát zároveň obsahuje sacharidy. Je tím pádem dobrý třeba k obědu, pokud dbáte na vyvážený poměr živin. A pro ty, kteří mají rádi ještě něco lehce nasládlého, jsem zkusila dokončit salát borůvkami. Což mě ve výsledku překvapilo, že nebylo zlé. Obzvlášť kombinace borůvky s fenyklem je zajímavá. Někomu se to možná nezdá, tak se obejde bez borůvek. Já jimi salát posypu i příště. Tím spíš, když budou konečně ty z lesa
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 40 g bulguru
- 4 – 5 listů římského salátu
- 200 g uvařené cizrny
- ½ avokáda
- 4-5 ředkviček
- 150 g okurky
- ¼ bulvy fenyklu
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
- hrst slunečnicových semínek
- 2 vejce
- ocet
- borůvky (nemusí být)
Dresink:
- 2 lžíce oleje (konopný)
- ½ lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce pokrájeného koriandru
- 1 lžíce pokrájené máty
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Bulgur uvařte, sceďte a nechte zchladnout.
- Do mísy natrhejte římský salát, přidejte cizrnu, na kostky pokrájené avokádo, ředkvičky nakrájené na plátky, okurku nakrájenou na kostičky, fenykl nakrájený na slabé nudličky a parmezán. Promíchejte.
- V hrnci dejte vařit vodu (neberte zbytečně moc velký, vajíčka se stejně vaří každé zvlášť). Přidejte asi lžíci octa a udělejte ve vodě vír. Voda nesmí probublávat, ale má být pod bodem varu. Vyklepněte opatrně vajíčko doprostřed do vodního víru. Vařte, resp. táhněte cca 4 minuty. Po vytažení by mělo být vajíčko na dotek pružné, ale ne moc měkké. Vajíčko dejte stranou a proveďte to samé s druhým.
- V mističce promíchejte ingredience na zálivku a salát jí přelijte. Promíchejte a rozdělte na talíř. Posypejte salát semínky a navrch dejte zastřené vajíčko. Opepřete a podávejte.