Cuketový salát s ředkvičkami

Cuketový salát s ředkvičkami

Salát by při grilovačce neměl chybět a léto bez grilovačky se taky neobejde. A léto bez salátů? To už vůbec ne! Zkrátka jsou tyhle tři věci, která jedné bez druhé pro mě nemůže existovat, a proto jsem připravila další recept na salát, který si můžete udělat ke grilování anebo při grilování.

Vůbec by mi nevadilo bydlet (aspoň během zimy) někde na jihu Evropy. Těžko se smiřuji s koncem léta. Teď je zatím v plném proudu, ale co potom? Co potom, až jemné pavučinky zvané babí léto prolétnou vzduchem a zalesknout se ve slábnoucím sluníčku? Co potom, až naposledy v sezóně vyhasne gril a zahrada zapadá listím? Co potom, až pergola profoukne chladným vzduchem a odnese z ní atmosféru stinného místa jako úkrytu před slunkem? Mám z konce léta prostě melancholickou náladu. Miluju léto, miluju sluníčko. Teda ne zas tak moc, že bych se vyžívala v obrovských vedrech. Ale miluju období, kdy se probouzíte do vlahého rána a snídani si můžete vychutnat na terase, aniž by vám naskakovala husí kůže. Období, kdy vyběhnete z baráku a neřešíte, jestli si vzít ještě bundu nebo šálu, ale místo toho zvažujete, jestli si ven odnesete dřív džbán s vodou a mátou anebo salát anebo jestli se proběhnete v lese nebo se smočíte někde ve vodě. Dobu, kdy grilovačky jsou v plném proudu a tu letní atmošku můžete sdílet s těmi nejlepšími lidmi pod SLUNCEM!

Dost už bylo melancholie! Teď jsem jen v pár větách připomněla, proč je léto tak skvělé, tak si ho koukejme užít, když ho tu máme. Sluníčko dělá hodně. Nabíjí nás pozitivní energií a nechává uzrát ovoce a zeleninu. Právě teď už se dají kromě jiného sklízet cukety.

Výdycky mě moc potěší, když mi někdo věnuje přebytky ze zahrádky. Všichni ví, jak jsem na tom s pěstováním 🙂 Věřím, že jednou přijde doba, kdy se to zlepší, ale prozatím s velkým díky přijímám úrodu od ostatních 🙂 Poděkováním mojí ségře bude o víkendu tenhle salát v rámci „slavnostního“ oběda. Budeme slavit narozky a já po dlouhé době hodlám připravit několik chodů, několik verzí od každého chodu, různé saláty, doplňky.. Prostě si pohrát a každému se trefit několika zásahy do jeho chutí. Snad se mi to povede 🙂 Tenhle salát si na slavnostím stole rozhodně být zaslouží.

 

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 1 kg menších cuket
  • Olivový olej
  • Sůl

 

  • 6 ředkviček
  • 100 g uzeného lososa
  • Konopné semínko na posypání

 

Dresink:

  • 120 g zakysané smetany
  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného oregana
  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • Sůl

 

  1. Postup:
  2. Cukety nakrájejte podélně na cca 1,5 cm silné plátky. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem a osolte. Pečte/griluje, dokud nebudou zlatavé. Nechte cukety vychladnout.
  3. V misce promíchejte zakysanou smetanu, bylinky, citronovou šťávu a špetku soli.
  4. Na talíře nandejte opečenou cuketu. Ředkvičky nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře.
  5. Pokapejte dresinkem, posypejte ředkvičkami a semínky. Na talíř naaranžujte plátky uzeného lososa a přidejte pár kousků citronu.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *