Okurkový salát s pečeným krůtím masem

Okurkový salát s pečeným krůtím masem

Doma sklízíme spoustu okurek, takže tzatziky, šopský salát a jeho další obměny jsou na mém stole servírovány dnes a denně. Jestli se mi okurky nepřejedly? Ani omylem! Spíš vymýšlím další kombinace, v nichž tahle báječná osvěžující zelenina vynikne. Už jste zkoušeli okurku s pomerančem?

Za mě je okurka skvělá v každém provedení a kombinaci a v každém chodu dne a kdykoliv během roku 🙂 Ale jsou jistá jídla, která prostě vedou a která se hodí pro danou příležitost nebo roční období. Třeba zmiňované tzatziki… Co víc pozvedne grilovačku, než osvěžující okurkový salát s jogurtem, bylinkami a česnekem? Málo co se tomu vyrovná! Nejvíc osvěžující dobrota, jakou znám! Nebo taková okurková polévka, raita… cokoliv. Okurka je prostě letní nezbytnost! A proto vznikl tento recept, kde okurka dominuje a doplňuje jí jen pár maličkostí.

Jestli si kladete otázku, resp. pochybnosti typu: ,,To budu kvůli kousku péct celé krůtí prso?“ tak pro vás mám přesvědčivé argumenty 🙂 Krůtí maso vcelku si peču často hned z několika důvodů: Za prvé je to snadné, za druhé mi tak chutná a za třetí mám aspoň na pár dnů  vystaráno s obědem do práce – vždycky si ukrojím pár slabých plátků, k masu připravím už jen nějakou zeleninu a je hotovo. A taky se dá nakrájet třeba do sendviče. Prostě univerzální jídlo 🙂 Takže pokud hledáte snadnou cestu ke zdravému stravování, i když vás někdy tlačí čas, hoďte maso do trouby, nastavte si časovač, jděte na hoďku dělat, co potřebujete a jste v pohodě – na pár dnů máte kvalitní základ pro oběd nebo večeři, kterou si dokončíte během chvíle jakkoli – třeba takhle: s okurkovým salátem s pomerančovým desinkem.

 

Množství: Krůtí prso vystačí na několik porcí, zatímco suroviny na salát jsou tak 1 větší nebo 2 malé porce..

Suroviny:

  • Krůtí prso vcelku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ – 1 lžička soli

 

Salát:

  • 1 velká salátová okurka
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • ½ lžíce nadrobno pokrájené bazalky
  • ½ lžíce najemno pokrájeného koriandru
  • Sůl
  • Sezam
  • Jarní cibulka

 

Postup:

Ve větší míse promíchejte olivový olej, římský kmín a sůl. Krůtí prso vložte do mísy a marinádu vetřete do masa. Rozpalte pánev. Maso ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Přendejte na plech (vyložený pečicím papírem) a dejte do trouby péct na 170 °C. Pečte 45 – 55 minut podle velikosti masa. Nechte zchladnout a pak nakrájejte na slabé plátky.

Salátovou okurku  i oloupanou mrkev nakrájejte škrabkou na plátky. V misce promíchejte olivový olej, pomerančovou šťávu, bazalku, koriandr a špetku soli. Okurku s mrkví s dresinkem promíchejte a nandejte na talíř. Přidejte nakrájené maso a posypejte sezamem a pokrájenou jarní cibulkou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *