Čočka s jarním lupením podle Květinové kuchařky
Od chvíle, kdy jsem prolistovala Květinovou kuchařku, si na procházkách přijdu trochu jako blázen, co neustále hledá něco v trávě. A je teda pravda, že skoro všude najdete nějaké to jedlé lupení, které vám dokáže skvěle zpestřit jídelníček. Doteď jsem to nevěděla a brala tu zeleň jako plochu posetou plevelem, sem tam zdobenou nějakou pěknou kytičkou a přitom je to úplně jinak. Nechápu, že jsem doteď neznala česnáček?! Mňam! Zakomponovala jsem ho i do tohoto receptu, který je zároveň součástí výzvy #kazdymesicnovyrecept a #kazdytydennovyrecept, kterou rozjíždím na Instáči. V receptu mě /teda krom plevele :)/ mile překvapilo spojení nasládlé chuti červené čočky s hořčicí!
Letos nám to býlí napučilo a nakvetlo trochu později. Takže si myslím, že pokud si Květinovou kuchařku koupíte, anebo vyhrajete u mě na Instagramu, užijete ji od samého začátku. Kuchařka je dělená pěkně podle fázi, kdy co v přírodě během roku roste, kvete a kdy je to v nejlepší kondici – brzké jaro, pozdní jaro, horké léto, babí léto. Díky tomu se můžete lépe orientovat na sběr.
Herbář, resp. výčtu jedlého býlí představuje druhy býlí jak s jejich charakteristickými znaky, tak seznamuje s jeho chutěmi, léčivými účinky a užitím v kuchyni. Za každou fází sezóny najdete několik stran inspirace pro jejich zužitkování v receptech.
Janu Vlkovou, autorku knihy určitě znáte. Její usměvavá tvář vám bude určitě povědomá. Dala dohromady opravdu pěknou sbírku, která oživí naše stravování, ať už z pohledu výživy, tak estetiky. Za mě krásné zpestření kuchařské sbírky, kterou vydalo nakladatelství SmartPress.
K receptu přidávám nějaké své komentáře. Trochu mi nesedělo množství. I vy si ho upravte podle vlastních chutí a citu, protože čočku někdo rád kyselejší, někdo naopak.
Čočka s jarním lupením
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 2 porce (v kuchařce původně 4)
Ingredience:
- 200 g vařené červené čočky
- 200 g směsi bylin (dala jsem trochu méně, ještě nejsem tak zvyklá. Použila jsem bršlici kozí nohu, česnáček lékařský, ptačinec, sedmikrásky, hluchavku nachovou)
- 40 ml vinného octa (dala jsem 2 – 3 lžíce)
- 100 ml oleje (dala jsem 2 – 3 lžíce)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky dijonské hořčice
- Sůl
Postup:
- Čočku uvařte doměkka – vařila jsem tak, že jsem ji propláchla a vařila na velice mírném ohni asi 8 minut – bez míchání! Pak jsem nechala dojít pod poklicí.
- V míse smíchejte ocet s hořčicí, římským kmínem, hořčicí a solí. Přilijte olej a vyšlehejte metličkou hladkou zálivku.
- Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Než budete přidávat bylinky, nechte trochu zchladnout.
- Opláchnuté a okapané býlí nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a šetrně promíchejte s čočkou. Hned servírujte – k uzenému/pečenému masu, s vajíčkem…nebo jen tak.
Vypadá zajimave 👍, v ingrediencí není jasné, čeho 100 ml. Asi oleje?
Děkuji moc 🙂 Je to skvělé jídlo, moc jsem si pochutnala.
A děkuji – už jsem dopsala. Nějak se mi ten olej umázl 😀 Jsem poněkud roztržitější, co poskakuju kolem miminka. Jsem proto za takovou zpětnou vazbu moc ráda 🙂
Mějte se krásně!
M.