Cuketové rolky s cizrnovo špenátovým krémem

Cuketové rolky s cizrnovo špenátovým krémem

Když se mě někdo zeptá, jak vymýšlím pořád nové recepty, nedám mu moc konstruktivní odpověď – prostě ho vymyslím. A popravdě je dost těžké vymyslet někdy něco „nového“. Někdy mě upoutá nějaká fotka jídla a napadne mě, jak bych to udělala já a když si pak stoupnu do našeho špajzu, jehož regály jsou odshora dolů obsypány všemi možnými surovinami, není těžké pár z nich vybrat a dokoupit k nim čerstvé potraviny. Anebo naopak – v krámě nakoupím čerstvé potraviny a není těžké doladit je něčím, co máme ve špajzu.

Když jsem se stěhovala od našich a mohla si svůj špajz vybavit tím, co mám ráda já, úplně jsem zářila ? Zatímco u rodičů jsem se snažila uskromňovat s prostorem, který obsadily věci pro ně jedovaté a nepoživatelné, tady naopak tvořím svůj ráj, kde mají zdravé potraviny své místo. A lednice není o ničem jiném. Jen nechápu, jak jsem se s tolika věcmi mohla k našim vejít ?

Tenhle zelenkavý, jarní recept mě napadl z čista jasna ve chvíli, kdy jsem prala špenát do slaného koláče pro Lučinu. Připravovala jsem nějaké dobroty na akci, kterou pořádali v rámci podpory naší krásné přírody a tak jsem se snažila ladit tak i jídlo pro tuto akci. A jak jsem byla v tom zeleném opojení a namlsaná špenátem, vyloupl se odněkud ten nápad udělat z něj pomazánku. Jenže jenom pomazánka je nudná, co takový krém s cizrnou a zabalit to do… třeba do cukety…do opečené cukety.

A tak se stalo. Byla jsem s výsledkem spokojená, jenže mi chybělo něco na ozdobení – ta třešinka na dortu. V tu ránu jsem si vzpomněla, že při dlouhé včerejší procházce jsem na louce v sousední vesnici narazila na takové ty drobné kytičky, které na jídle vypadají skvěle. Takže jsem sundala zástěru a v tom největším vedru utíkala přes louky do vedlejší vesnice. A ano, stálo to myslím za to ?

 

Doba přípravy: 40 minut

Množství: cca 12 rolek

Suroviny:

  • 2 cukety
  • Sůl
  • Olivový olej
  • Krém:
  • 100 g konzervované cizrny
  • 50 g špenátu
  • 60 g avokáda
  • ½ lžičky podrceného římského kmínu
  • Větvička bazalky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

Postup:

  1. Cuketu podélně nakrájejte na rovnoměrné plátky silné asi 1 cm. Z obou stran potřete lehce olivovým olejem a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Osolte a vložte do trouby předehřáté na 190 °C (horkovzdušná). Pečte, dokud nezačne cuketa zlátnout. Dávejte ale pozor, aby se nespálila. Cuketu vyndejte z trouby a nechte zchladnout.
  2. Cizrnu propláchněte a sceďte. Špenát operte, lehce vyždímejte a překrájejte na menší kusy.
  3. Do mixéru nasypejte cizrnu, špenát, avokádo, římský kmín, lístky bazalky, citronovou šťávu, sůl a špetku čerstvě mletého pepře. Rozmixujte.
  4. Na každý plátek cukety rovnoměrně rozetřete krém a srolujte. Vychlaďte v lednici.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *