Dortíčky s kaštanovým krémem
Jelikož ne každý má doma karobový prášek, můžete použít i kakao, ale přesto – karob má svou specifickou chuť, která se ke kaštanům skvěle hodí.
Doba přípravy: 1 hodina
Suroviny:
Korpus:
- 1 větší vejce
- 30g cukru
- 25g hladké mouky
- 5g karobové moučky nebo kakaa
- 1 lžička oleje
Krém:
- Jedlé kaštany – vařených jich budeme potřebovat 100g, doporučuju použít 180 g neloupaných
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- 70 g tvarohu
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- Menší jablko a špetka skořice
Postup:
- Troubu předehřeje na 60 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablko oloupejte a nakráejte na malinké kostičky (opravdu malé, aby lépe schly). Kousky jablek smíchejte se skořicí, rozprostřte na plech a dejte sušit do trouby.
- Dejte vařit vodu na kaštany. Kaštany nařízněte křížem na straně, kde je špička a vhoďte do vroucí vody. Vařte 20 minut, poté kaštany jeden po druhém vytahujte z horké vody a loupejte.
- 100g uvařených kaštanů nalámejte na menší kousky a spolu s mlékem dál vařte. Po 10 minutách odstavte z plotny a nechte lehce zchladnout. Mléko by mělo být svařené asi tak na polovinu. Pak kaštany rozmixujte na „pastu“. Vychladlou kaštanovou pastu promíchejte s javorovým sirupem a tvarohem.
- Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a postupně přimíchávejte ke kaštanové směsi. Nechte chladit.
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Poté přimíchejte olej s moukou a karobem. Těsto rozetřete na pečicí papír ve vrstvě cca 0,5 cm a dejte na 8 minut péct.
- Upečené těsto sejměte z papíru a vykrájejte kolečka o průměru asi 5 cm. Jednotlivá kolečka zdobte krémem a slepujte ve třech vrstvách. Horní nazdobené kolečko posypejte nasušenými kousky jablka.