Dortík s tvarohem z rýžové mouky – bez lepku

Dortík s tvarohem z rýžové mouky – bez lepku

Po dlouhé době jsem opět sáhla po „alternativní“ mouce a zkusila upéct dortík, který by se chutí rovnal dezertu z klasické mouky. A hurá! Povedlo se 🙂 Pokud máte kolem sebe někoho, kdo nemůže jíst potraviny s obsahem lepku, uděláte mu touhle dobrotou velkou radost. Těsto je pěkně nadýchané, tvaroh to celé pěkně zvláční a šťavnaté ovoce osvěží.

Jestliže něco projde přes mlsný jazyk mého osobního kritika Honzy, je to známka spokojenosti na všech frontách. On je fakt hodně vybíravý a mám ozkoušeno, že to, co oznámkuje pozitivně, sklízí chválu i ostatních. Tentokrát jsem se hodně divila, že byl s dezertem spokojený, protože zase naopak můj vybroušený jazyk malou odchylku mezi pšeničným a rýžovým korpusem poznal. Neříkám, že by to ubíralo na chuti. Jen pokud se Honzíkovi zdá na chuti něco podezřelého, vzbuzuje to u něj všelijaké reakce 😀

Na čem jsme se každopádně shodli, že by nebylo od věci korpus ještě proříznout a promáznout tvarohem. Za mě by to klidně mohla být kombinace tvarohu a rybízového nebo ostružinového džemu. Každopádně dílo bylo dokonáno a doma jsem beztak neměla už ani trochu tvarohu, natož marmošku, kterou moc nejíme. Ale i tak jsme si pochutnali a odpověď na otázku zda promazat nebo nepromazat, už nechám na vašem uvážení 🙂

Tuším, že rýžovou mouku obvykle domů nekupujete. Proto se m ani nedávám tolik receptů s alternativními druhy mouky. Tento recept vznikl původně především na žádost Probia, které v sortimentu má nejen rýžovou, ale i spoustu dalších alternativních mouk, ze kterých se dá upéct něco dobrého. A jelikož jsem na recept tak pyšná, dávám ho i sem, abyste měli možnost se inspirovat…ať už se pustíte také do experimentování s rýžovou moukou, nebo ji v receptu vyměníte za nějakou „dostupnější“.

 

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut

Množství: forma o průměru asi 21 cm

Suroviny:

Těsto:

 

Náplň:

 

Navíc:

  • Želatina v prášku + 2 lžíce cukru
  • 2 větší broskve
  • Ostružiny

 

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mléko, olej, mouku, kypřicí prášek a kakao a vše společně vyšlehejte.
  2. Těsto nalijte do dortové formy, kterou jste si předtím vyložili pečicím papírem anebo vymazali tukem a vysypali moukou. Pečte při 180 °C (horkovzduch) asi půl hodiny. Nechte vychladnout.
  3. Pokud vám vyběhl korpus do kulata, zarovnejte ho seříznutím ostrým nožem.
  4. Tvaroh oslaďte cukrem a rozetřete na korpus.
  5. Připravte si želatinu podle návodu.
  6. Broskve nakrájejte na plátky a naskládejte na tvaroh. Dozdobte ostružinami.
  7. Nakonec potřete želatinou a nechte v lednici odpočívat.

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *