Fíkový koláč se sýrem
Bylo to poprvé v Chorvatsku, před pár lety, když jsem zpoza zvláštně tvarovaného listí keře zahlédla fíky volně růst. Je to více než pár let. Dokonce mám takový pocit, že v tu dobu se u nás fíky běžně konzumovaly jen sušené a ty čerstvé se na pulty tuzemských obchodů dostaly až „nedávno“. Tenkrát, když jsem je spatřila poprvé, nenapadlo by mě je jíst tahle čerstvé – neusušené, jak to u nás bylo zvykem. Ale ani bych si na nich nepochutnala. Byly zelené jak brčál a po utržení z nich teklo bílé mléko – jako pochoutka to rozhodně nevypadalo.
S námahou bych sahala do paměti, kdybych si měla vzpomenout, kdy přesně jsem čerstvý fík ochutnala poprvé. Na co si ale vzpomínám je, že když se před „pár“ lety vrátila sestra ze Španělska, byla pro nás fantastická představa, že tamější lidé si čerstvé fíky dávají na chleba se sýrem. Naštěstí si toto skvělé ovoce můžeme vycuhtnat i u nás v čerstvé podobě a stejně tak, jako obyvatelé jižní Evropy jsme zjistili, že se sýrem je to ta pravá delikatesa.
Pro naše víkendové gurmánské odpoledne v teple rodinného krbu jsem osvědčenou sýrovo-fíkovou kombinaci proměnila ještě v něco okázalejšího. Miluji svěží slané koláče. Miluji fíky. Miluji sýr. Miluji víno a chvíle, které víno dokáže naladit na tu správnou atmosféru. Miluji, když můžu kousek blaha dopřát každému, kdo se mnou rád tráví příjemné chvíle a miluji ten pocit, kdy slyším tiché ševelení v koutku kuchyně, kde vděčný strávník hledá poslední drobky chutného potěšení, které pro něj s radostí připravuji.
Co dokáže způsobit jeden koláč, že? A přitom je to jen pár ingrediencí, několik minut v kuchyni – jako odměna pak přijde několik hodin krásně stráveného času za dorovodu dobrého jídla, znamenitého vína, jiskrných svíček, zářících očí a oslnivých úsměvů vašich blízkých, kteří ocení to, že jste si pro ně přichystali tak příjemný gurmánský zážitek.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40 minut
Množství: forma cca 33×13 cm
Suroviny:
Pokud budete těsto připravovat do kulaté koláčové formy, která je větší, přidejte jen o třetinu více surovin na těsto a dvakrát více na náplň.
Těsto:
- 80 g hladké mouky
- 120 g celozrnné hladké mouky (např. špaldové)
- 30 najemno namletých vlašských ořechů
- ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 80 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
Náplň:
- 200 g ricotty
- 1 vejce
- 50 g nivy
- Na špičku nože muškátového oříšku
Na dokončení:
- Tymián (pár snítek)
- Fíky (4-6)
Postup:
- Připravte těsto: obě mouky smíchejte s ořechy, kypřícím práškem a solí. Máslo nakrájejte na menší kousky a spolu s vejcem a vodou přidejte k mouce. Zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 ⁰C.
- Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše. Vyložte formu, přebytečné okraje odstraňte. Těsto párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte celý vnitřek formy alobalem, vysypte luštěninami a dejte péct „naslepo“ 7 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
- Než se upeče těsto, připravte náplň: Ricottu promíchejte s vejcem. Nivu nastrouhejte nebo nadrobte najemno. Smíchejte s ricottovou směsí.
- Předpečený korpus vyndejte z trouby a rozprostřete na něj náplň. Fíky nakrájejte na cca 1 cm silné plátky a rozprostřete na náplň. Posypte lístky tymiánu a vložte do trouby. Pečte asi 20 – 25 minut.
Luxusní fotečky 🙂
Mockrát děkuji, Jano 🙂 snažím se 😀
Vypadá to krásně a chutně. Jen dotaz, fíky nemusím loupat?
Děkuji 🙂 Není třeba. Stačí omýt. Slupka je jemná, skoro nepoznáte, že jí jíte.