Houbová pomazánka se sušenými rajčaty
Právě teď je houbová sezóna v plném proudu. Facebook se plní fotkami s plnými koši hub, nabouchanými sušičkami až po okraj, kastroly přetékajícími smaženicí… Když se z lesa vrátí moje mami Sju, jsou pak doma houby kam se podíváte. „Super?“ říkáte si? Omyl! Po naší mami Sju nemá totiž smyl už do lesa chodit, pokud očekáváte stejný, nebo alespoň osminový úlovek jako ten její. Přesto jsem to nevzdala a i kdybych neměla přinést ani prašivku, stojí mi ta krásná procházka po našem lese za to.
Problém s brzkým vstáváním opravdu nemám, ale evidentě ho nemá asi tisíc dalších lidí u nás na vesnici ve chvíli, kdy v lese začnou růst houby. To by se tam přerazil jeden o druhého. Jen co dnes slunko osvítilo zákoutí temného lesa, zaplula jsem mezi smrky pro poklady. Bohužel jich ale moc nebylo a ty krasavce, které jsem našla, stačili pěkně okousat slimáci.
Na smaženici můj dnešní úlovek nebyl, ale na takovou pomazánku se směs hřibů a „měkčích“ hub skvěle hodila. A ani o smaženici jsem nepřišla. Mami Sju se o ní postarala beztak lépe než já ? I když dva dělají totéž, není to totéž.
Doba přípavy: 20 minut
Suroviny:
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ cibule
- 200 g směsi hub
- Snítka čerstvého rozmarýnu (cca ½ lžičky najemno nakrájeného)
- 1 stroužek česneku
- 70 ml bílého vína
- 20 g sušených rajčat nenaložených v oleji (nebo 5 kousků naložených)
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
- 25 g Lučiny
Postup:
- Na pánvi rozpalte asi lžíci oleje. Na oleji nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Přidejte houby pokrájené na drobné kostičky, osolte. Asi 3 minuty opékejte na mírném ohni, promíchávejte. Přidejte najemno nakrájený rozmarýn, prolisovaný česnek a minutu restujte.
- Houby podlijte vínem. Přidejte sušená rajčata pokrájená na jemné kousky. Směs pozvolna duste 10 minut. Během vaření promíchávejte.
- Když se vypaří víno, podlijte trochou vody. Uvařenou směs nechte trochu zchladnout. Poté trochu rozmixujte – hrubost nebo naopak jemnost pomazánky je na vás.
- Pomazánku zjemněte Lučinou a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.